JUDIT VARGA: Mađarska nije ušla u EU da bi se odrekla suvereniteta i prava da odlučuje s kim želi da živi u svojoj zemlji

Tanjug

16. 11. 2020. u 19:50

MAĐARSKA ministarka pravde Judit Varga poručila je danas da se "Mađarska nikada nije borila protiv Evrope, već za Evropu", ali da u EU nije ušla da bi se "odrekla suvereniteta".

ЈУДИТ ВАРГА: Мађарска није ушла у ЕУ да би се одрекла суверенитета и права да одлучује с ким жели да живи у својој земљи

Foto: EPA

Poljska i Mađarska danas su stavile veto na ratifikaciju novog sedmogodišnjeg budžeta EU u nacionalnim parlamentima, zbog novog mehanizma kojim se dodela sredstava uslovljava poštovanjem vladavine prava u zemljama članicama.

Budžet 27-članog bloka od 1,8 biliona evra za period 2021.-2027. dogovoren je u julu nakon teških pregovora, a trebalo bi da stupi na snagu u roku od nekoliko nedelja.

- Mađarska se nikada nije borila protiv Evrope, već za Evropu i za evropsku budućnost naše dece i unuka - napisala je Varga na svom Fejsbuk nalogu, dodajući da su tokom produženih pregovora o budžetu "neke države članice i domaća opozicija u račun uključile brojne teme - prenosi agencija MTI.

U vreme pristupanja EU 2004. godine, navodi ona, "Mađarska nije rekla ''da'' federalističkoj Evropi, niti globalizmu, a posebno ne Sjedinjenim Evropskim Državama, već savezu koji se uzajamno podržava i poštuje, i koji se zasniva na jakim nacionalnim državama".

Ističe dalje da se ulaskom u EU, Mađarska nije odrekla onog dela nacionalnog suvereniteta „da odlučuje s kim želi da živi u svojoj zemlji“.

- Nismo rekli ''da'' ulasku u EU da bi Brisel mogao da nam definiše šta se smatra porodicom, šta se naziva brakom i ko može da usvoji decu u Mađarskoj i pod kojim uslovim - navela je Varga.

Dodaje da nije tačno da Mađarska nije pokazala solidarnost sa drugim državama članicama tokom migrantske krize, te da je potrošila stotine milijardi forinti da bi zaštitila evropske granice i pomogla na domaćem tlu ljudima kojima je pomoć potrebna.

Suprotstavljajući se tvrdnjama mađarske opozicije, ona je ocenila da podrška EU i koheziono finansiranje nisu dobrotvorne donacije, već plaćanja na koja Mađarska ima pravo na osnovu ugovora o EU.

- Nije Mađarska ta koja ucenjuje i vrši pritisak na Brisel u pregovorima sa EU o budžetu, već Brisel ucenjuje nas. Svako ko poznaje mađarsku istoriju odlično zna da kada je u pitanju budućnost naše dece i unuka, Mađari i Mađarska ne prave kompromise, bilo da se radi o borbi za nezavisnost ili samo o pukom vetu - napisala je Varga.

Mađarski premijer Viktor Orban i predsednik poljske vlade Mateuš Moravjecki su još prošle nedelje zasebno uputili pisma čelnicima i institucijama EU u kojima su zapretili vetom na budžet Unije.

- Nema dogovora ni o čemu dok se o svemu ne postigne dogovor - napisao je Orban, prenosi AP.

U intervjuu jednoj radio stanici u petak, on je rekao da pravilo o vladavini prava kao uslovu za dobijanje sredstava iz budžeta EU podseća na „ideološku ucenu“ koju je primenjivao Sovjetski Savez.

- Ako zaista usvoje to pravilo, onda ćemo od Evropke unije stvoriti Sovjetski Savez - rekao je Orban.

U Varšavi, poljski ministar pravde Zbignjev Ziobro izjavio je ranije danas na konferenciji za novinare da „neće biti data saglasnost na ovaj mehanizam EU“ jer će on „radikalno ograničiti suverenitet Poljske“.

- Ne radi se tu o vladavini prava, to je samo izgovor, lepe reči koje su prijemčive za uho, već se u stvari radi o institucionalnom, političkom porobljavanju i radikalnom ograničavaju suvereniteta - rekao je Ziobro, navodi AP.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)