"DOMINION" OTEO MILIONE GLASOVA? Ni dve nedelje po okončanju predsedničkih izbora u SAD ne jenjavaju priče o neregularnosti

D. SAVIĆ

13. 11. 2020. u 23:07

AMERIČKA savezna agencija zadužena za bezbednost izbora saopštila je da je ovogodišnje glasanje za predsednika SAD bilo "najbezbednije u američkoj istoriji", odbijajući time tvrdnje aktuelnog republikanskog šefa Bele kuće Donalda Trampa da je pokraden na biralištima.

ДОМИНИОН ОТЕО МИЛИОНЕ ГЛАСОВА? Ни две недеље по окончању председничких избора у САД не јењавају приче о нерегуларности

Foto Tanjug-AP

Uprkos tome što je i Arizona proglasila pobedu njegovog demokratskog rivala Džozefa Bajdena, koji je time dobio 290 elektorskih glasova, prema njegovih 217, Tramp i dalje tvrdi da mu je softver za brojanje glasova "Dominion" izbrisao čak 2,7 miliona osvojenih širom SAD.

- Nema dokaza da je bilo koji glasački sistem obrisao ili izgubio glasove, promenio ih, ili na bilo koji način uništio - precizira se u saopštenju agencije čijeg direktora je dan ranije Tramp nameravao da otpusti.

Inače, softer "Dominion" brojao je glasove i na izborima 2016. godine. Firma je kanadska, osnovana 2003. u Torontu, a ima predstavništvo i u Beogradu. Softver je korišćen u Americi, Kanadi i nekim azijskim državama.

Tramp tvrdi da ima 73 miliona glasova, dva miliona više nego 7. novembra, kao i da je više miliona glasačkih listića za glasanje putem pošte poslato osobama koje ih nisu tražile. Pitao je i zašto Severna Karolina, gde prema medijskim projekcijama on vodi, toliko dugo prebrojava glasove. Pensilvaniju i Mičigen je optužio da nisu dozvolili republikanskim posmatračima da uđu u sobe za prebrojavanje glasova.

KINA ČESTITALA BAJDENU I HARISOVOJ

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova uputilo je čestitke Bajdenu i Harisovoj za pobedu na izborima u SAD. Kako je rekao portparol Ministarstva Vang Vebin, Kina poštuje izbor američkog naroda: "Shvatamo da će rezultati izbora u SAD biti utvrđeni u skladu sa američkim zakonima i procedurama", dodao je on.

Precizirao je da je samo u Pensilvaniji prebačena 221.000 njegovih glasova Bajdenu, 941.000 njegovih glasova - izbrisana. Prema njegovim tvrdnjama, u državama u kojima se koristi "Dominion" sistem, 435.000 njegovih glasova pripisano je Bajdenu.

Dok vodeći, Trampu nenaklonjeni, mediji u SAD, danima pobijaju tvrdnje o masovnim greškama u glasačkim mašinama, vlasti države Mičigen su priznale propuste, ali su ih pripisale ljudskom faktoru, ne softveru "Dominion". One tvrde da ljudi na glasačkim mestima greškom nisu apdejtovali softver, zbog čega se mašina "zbunila". Ali, oni uveravaju da su svi glasovi ubačeni u mašinu sačuvani, neoštećeni, i da se, u krajnjem slučaju, mogu ručno prebrojati.

Ove vlasti, međutim, nisu ni porekle činjenicu "nesavršenosti" softvera, ostavljajući otvorenim bar dva pitanja. Prvo je da li je "nesavršenost" softvera posledica slučajnosti ili programerske namere, kao i da li je "zaboravni" radnik na biračkom mestu slučajno ili namerno, napravio propust da apdejtuje sistem.

U Mičigenu je, kako god, greška uočena i ispravljena, ali Tramp tvrdi da su se slični propusti sa mašinama dešavali na više mesta u SAD, uključujući za izbore ključne države Mičigen, Viskonsin, Minesotu, Arizonu, Pensilvaniju, Džordžiju, Nevadu.

U tome ga pobija savezna agencija za bezbednost izbora, koja nadgleda ceo birački sistem, uz pomoć medija. Oni tvrde da su propusti, ako ih je bilo, sporadični, bez uticaja na ishod.

SOFTVER NAPRAVLjEN U SRBIJI?

Dodatno zamešateljstvo unela je Emerald Robinson, novinarka "Njuzmaksa", izveštač iz Bele kuće, da je glasačke mašine koje Tramp optužuje da su mu izbrisale milione glasova napravila kanadska kompanija od delova iz Kine, sa softverom napravljenim u Srbiji.

- Šta ako bih vam rekla da je "Dominion" kanadska kompanija koja nabavlja delove iz Kine, a softver iz Srbije? Da njen vlasnik privatna kompanija u čijem bordu direktora je Obamin ambasador u EU? I da su davali novac Fondaciji Klinton. Da li biste mi verovali - napisala je Robinsonova na "Tviteru".

DECA PODELjENA

Dok najstariji Trampovi sinovi Donald Tramp i Erik Tramp savetuju oca da nastavi da se bori i da ne odustaje od tužbe, njegova ćerka i savetnica Bele kuće Ivanka Tramp i njen suprug, takođe Trampov savetnik, Džared Kušner, smatraju da bi Tramp trebalo da odustane od trke pošto u Džordžiji 20. novembra bude završeno ponovno brojanje glasova. Ivanka i Džared smatraju da se na taj način može obezbediti integritet na budućim predsedničkim izborima. Ivanka Tramp se, inače, pominje kao moguća kandidatkinja na izborima 2020. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi