UVODI SE TRONEDELJNI KARANTIN: Grčka vlada naložila zaključavanje cele zemlje, samo pod ovim uslovima građani mogu napolje

Zvonko Šimunec - ATINA, SPECIJALNO ZA NOVOSTI

05. 11. 2020. u 12:46

PREMIJER Kirijakos Micotakis objavio je u četvrtak u Atini da je vlada, po preporuci „nauke“,donela odluku da od subote u 06,00 proglasi tronedeljno „zaključavanje“ na nivou cele zemlje.

УВОДИ СЕ ТРОНЕДЕЉНИ КАРАНТИН: Грчка влада наложила закључавање целе земље, само под овим условима грађани могу напоље

Foto: EPA

Osim apoteka,zdravstvenih ustanova,selektivno trgovinskih objekata,vrtića,škola i specijalnih škola, sve ostalo će biti zatvoreno.

Zabrana kretanja za sve građane,bez izuzetka, biće od ponoći do 05,00 izjutra. Tokom dana,sistemom sms poruka,građani imaju 6 opcija da po 1 sat budu van kuće.Pomoć roditeljima, šetnja ljubimca,odlazak u apoteku, supermarket...

„Ovde sam sa profesorom Sotirisom Cjodrasom,glavnim grčkim epidemiologom, da vas uverimo da ni jedna odluka nije doneta bez konsultacije sa predstavnicima naučnih ustanova“, rekao je premijer Micotakis.

Pozvao je građane da pruže snažnu i neophdnu podršku merama koje se preduzimaju sa osnovnim ciljem da se sačuvaju zdravlje i životi građana.

„Iako je situacija u našoj zemlji povoljnija nego u ostalim zemljama Evrope, odlučili smo da zaustavimo opasan trend eksponencijalnog rasta zaraženih poslednjih 10 dana i drastičnu disproporciju u broju primljenih i otpuštenih bolesnika u bolnice. Ako bismo nastavili tim tempom, uskoro bi po 1000 zaraženih bilo primano na bolničko lečenje,od čega čak 150 na intenzivnu negu“,ističe premijer uz ocenu da bi to bio preveliki pritisak na zdravstveni sistem zemlje.

„Uvereni smo da ovim merama možemo da sprečimo dalje širenje virusa i da u decembru imamo dane slavlja kao i prethodnih godina, što bi bio veliki podstrek i za našu ekonomiju jer je potreba da tržište funkcioniše u decembru vrlo važna i za preduzetnike,trgovce,kao i za ekonomiju zemlje “,smatra Micotakis.

Premijer Grčke je saopštio i mere koje će vlada preduzeti da pomogne svima koji neće moći da ostvaruju uobičajene prihode.

Prema rečima Micotakisa zemlja raspolaže sa 37 milijardi rezerve i da će pomoći najugroženijim.

Svo građani koji nisu mogli da rade tokom pandemije i koji su do sada primali pomoć od 534 evra,sada će dobiti po 800 evra.

Naknade za nezaposlene koje su istekle u septembru, biće produžene za još dva meseca.

Pravi se lista preduzeća koja će dobiti finansijske podršku.

Šef Ministarstva zdravlja za Kovid 19, Sotiris Cjodras,je argumentovao potrebu da se preduzmu drastiče mere jer je „sve šokiralo brzo širenje virusa“.

Poslednje dve nedelje vrši se i po 20.000 testiranja kako bi se locirala žarišta,ali svima je više nego jasno da je teško bilo ubediti mlade da prihvate ozbiljnost i posledice zaraze.

Inače,u Grčkoj, je prosečna starost preminulih od korone 79 godina,dok je samo po 4 slučaja smrti zabeležen kod ljudi između 45-54 god. i 54-64 god.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri