LEKARI TRAŽE TOTALNI KARANTIN: Korona ponovo hara Apeninskim poluostrvom, u Lombardiji situacija najteža

Tanjug

03. 11. 2020. u 10:39

U SEVERNOJ italijanskoj pokrajini Lombardija broj novozaraženih korona virusom raste, a lekarska komora te regije uputila je apel vlastima u kojem tvrdi da je situacija u medicinskim ustanovama postala nepodnošljiva i da je neophodno odmah uvesti totalni karantin.

ЛЕКАРИ ТРАЖЕ ТОТАЛНИ КАРАНТИН: Корона поново хара Апенинским полуострвом, у Ломбардији ситуација најтежа

Foto: EPA

U Lombardiji je u poslednja 24 sata zabeleženo 5.200 novih slučajeva infekcije, 46 osoba je podleglo kovidu-19, a procenat zaraženih na stotinu testiranih je 21,9 odsto, izveštava agencija Ansa.

Predsednik Lekarske komore Lombardije dr Umberto Karlo Rosi, koji je potpisao apel, tvrdi da "ne postoje male mere za velike probleme", aludira na postepene mere zaštite koje uvodi vlada i ističe da "bez hitnih i drastičnih mera epidemiološka situacija u regiji može samo da se pogorša".

U apelu vlastima regije Lombardija, koja je industrijski najrazvijenija i najbogatija u Italiji, lekari navode da još nemaju neophodnu opremu i materijal da bi svoj posao mogli obavljati bez rizika od zaraze.

Na nacionalnom nivou, u Italiji je u poslednja 24 sata otkriveno nešto manje zaraženih koronavirusom nego prethodnog dana, ukupno 22 hiljade, ali je testirano skoro 50 hiljada osoba manje nego dan ranije.

U skladu sa najnovijim vladinim merama, Italija će biti podeljena u tri grupe zavisno od težine epidemiološke situacije, a na osnovu toga će se preduzimati i mere zaštite.

Pokrajine gde je rizik od širenja zaraze najveći biće svrstane u treću grupu i već su sada, prema pisanju medija, tri regije - Lombardija, Pijemonte i Kalabrija najverovatniji kandidati za pooštravanje lokalnih mera.

U 13 od 20 italijanskih regija indikator brzine širenja zaraze kovida-19, Rt, je iznad 1,7.

Jedno područje se smatra epidemiološki sigurnim sve dok je faktor Rt ispod broja 1.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)