I MOLDAVIJU ČEKA REVOLUCIJA? Broje se glasovi, konačni rezultati izbora sutra

Branko Vlahović

01. 11. 2020. u 22:13

PO receptu koji je primenjen u Belorusiji opozicija u Moldaviji priprema proteste ako ne pobedi njihov kandidat na predsedničkim izborima kad u nedelju , prvog novembra uveče prebroje glasovi.

И МОЛДАВИЈУ ЧЕКА РЕВОЛУЦИЈА?  Броје се гласови, коначни резултати избора сутра

Igor Dodon

Desničari koje prevodi Andrej Nastase unapred  pozivaju  ,, mlade i jake,, da izađu na ulice i protestuju zbog krađe  na izborima.

Konačni rezultati izbora će biti objavljeni drugog novembra  a ako se održi drugi krug  16 novembra..

Iako    je na listi osam  kandidata prema  sociološkim istraživanjima  favoriti su  dosadašnji predsednik Igor Dodon (45) i bivša premijerka Maja  Sandu(48).

Oni  su i 2016. bili suparnici kad je u drugom krugu  pobedio Dodon.Svi su obećavali  da će  ako pobede rešiti   dugogodišnji problem  korupcije.A gradonačelnik  Belci drugog po veličini grada u Moldaviji Renato Usati obećavao je  da će  od Moldavije napraviti  drugi  Singapur.

 Bivša premijerka  Maja Sandu  obećavala je  da će  smanjiti  nezaposlenost i pribliziti Moldaviju   EU.Ona je kritikovala  dosadašnjeg  predsednika  Moldavije Igora Dodona  što  se orijentisao na jačanje  saradnje sa Rusijom  a ne  sa EU.Maja  Sandu smatra  da je Dodon  napravio veliki greh  što je odlučio da Moldavija kupuje  ruski gas.Inače  Dodon  vodi pregovore sa moskvom da dobije kredit od 200 miliona dolara koje bi  uložio u infrastrukturne objekte Moldavije Dodon  želi da ima  dobre odnose  i sa EU i sa Rusijom.

Foto: KP.RU

 

On je  svestan da   moldavske  jabuke i  vino nikome u Evropi nisu potrebne i da ih  jedino može prodavati  Rusiji..Zbog  toga  80 posto građana Moldavije  smatra da se još jače trebaju povezivati sa Rusijom, a samo 18 posto je protiv  zbližavanja  sa Moskvom..To zapadnim ambasadorima  smeta jer oni žele da se Moldavija što pre  udalji od   Rusije.

   U Moskvi su svesni  da  ako  izgubi Dodon prozapadni   kandidat  će nastojati po svaku cenu  da zemlju preorijentiše   ka  Zapadu  bez obzira kakve bile privredne posledice.

  Većina politikologa  smatra da  se  stari planovi  o pripajanju Moldavije  Rumuniji neće ostvariti jer to ne odgovara moldavskoj  eliti koja  želi  da ima  samostalnost a ne da bude ,,  mlađi brat,,.

ZA PRIPAJANjE RUMUNIJI 20 ODSTO

Činjenica je da 20 do 25 posto građana  Moldavije i dalje  želi da da se Moldavja pripoji Rumuniji.Ti ljudi  su zbog lopovluka i korupcije izgubili veru u moldavsku  elitu i veruju da bi im sa Rusmunijom bilo bolje.Čim se  situacija promeni na bolje i  broj tih koji žele da  se Moldavija pripoji Rumuniji biće manji,  kaže  Dodon.On ističe da  je on samo građanin Moldavije i to će ostati  bez obzira što su mu  dok je bio ministar  ekonomije nudili rumunski pasoš.

 Neosporno je da i među političarima ima  dosta njih koji imaju dvojno  državljanstvo a jedan od njih je dosadašnji predsednik vlade Jon Kiku.Mnogi su   uzeli  rumunski pasoš da mogu lakše da odu na Zapad.

  Prognoza  direktora   Ruske   spoljne obaveštajne  službe Sergeja  Nariškina je  da će ako pobedi  Dodon  biti  neredi koje već sada pripremaju.Maja Sandu  na čijoj  je  strani    američki  ambasador u Kišinjevu Derek Hogan  već sada govori o izbornoj krađi Dodona pa njeni pristalice pripremaju   velike proteste.Igor Dodon i maja Sandu su bili suparnici i 2016 godine kada je u drugom krugu pobedio  Dodon. Inače Maja  Sandu je dok je bila premijer ukinula učenje  ruskog u školama.

- Iako je bilo  osam predsedničkih  kandidata njih  sedmoro su vodili kampanji ,, anti Dodon,,.Oni znaju  kako je raspoloženje narod  i da bija trebao da dobijem izbore i sada pokušavaju  da se oprevdaju ili  na  silu da otmu vlast, objašnjava  Dodon i ističe  da će oni organizovati proteste  mada znaju da krađe na izborima ne može biti.Uostalo  izbore je pratilo  više od  dve hiljade posmatrača.

Dodon  se uzda u to što je uz njega  većina jer i u parlamentu njegova  Socijalistička partija ima većinu..

U maloj Moldaviji deluje  čak 14 hiljda nevladnih organizacija koje se   finansiraju  sa Zapada odakle sztižu razni instruktori i kordinatori.U Moldaviji  je već 2009 bila organizovana ,, cvetna revolucija,,.Dodon  kaže da su sada vojska i policvija  spremni da zaštite  državne ustanove  i ne dozvole pogrome.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!