AMERIČKE "BESPILOTNE" BIJU ZA TALIBANE: SAD ima tajnog saveznika u Avganistanu kome pomažu u borbi protiv ISIS-a

V. N.

24. 10. 2020. u 23:46

AМЕРИЧКЕ БЕСПИЛОТНЕ БИЈУ ЗА ТАЛИБАНЕ: САД има тајног савезника у Авганистану коме помажу у борби против ИСИС-а

Arhiva

NAREDNIK Stiv Fraj igrao se letos u svojoj bazi u Avganistanu, po vojnoj mreži, kada je uživo naišao na video-snimke bitke u dolini Korengal. Dolinu je dobro poznavao jer je 13 godina ranije tamo ratovao sa talibanima i ostao bez 40 kolega. Pomno gledajući snimke bespilotnih letelica "Riper", video je da u borbe nisu umešane američke snage, kao ni avganistanska vlada. Umesto toga, talibani i Islamska država su razmenjivali vatru - piše "Vašington post" od četvrtka i nastavlja:

Ono što Fraj nije znao, a saznao je da se američke snage za specijalne operacije pripremaju za intervenciju u borbama u provinciji Konar na istoku Avganistana - ne napadom na obe strane, već korišćenjem udara dronova i drugih letelica za pomoć talibanima.

"Ono što radimo s napadima na ISIS pomaže talibanima u napredovanju, objasnio mi je ranije ove godine član elitne protivterorističke grupe Komande specijalnih operacija sa sedištem u vazduhoplovnoj bazi Bagram. Vazdušna snaga im donela prednost .

Šokantna priča iz VP optužuje Trampa da "dok je pričao da udara talibane jače nego što su ikada ranije" kako bi ih prisilio na pregovore, u stvari je ratovao na njihovoj stani protiv ISIS.

Prema pisanju "Vašington posta", "talibanske jedinice na terenu spremne su da prime pomoć", i čekaju da izvrše napad na položaje Islamske države odmah kada čuju i vide eksplozije bombi i "paklene vatre". Zaključuje se da ova operacija "Konar" pruža uvid u ono što predstoji Sjedinjenim Državama u Avganistanu: Povratak na ono što je dugo bila glavna američka vojna misija - borba protiv Islamske države.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)