BAJDENOVI KINESKI POSLOVI: Profesor Kris Balding sa Univerziteta u Pekingu objavio šemu bogaćenja porodice kandidata "demsa"

Dragan Vujičić

24. 10. 2020. u 22:57

U PREDVEČERJE predsedničkih izbora u SAD medijski "rat kandidata" ušao je u političku "stratosferu".

БАЈДЕНОВИ КИНЕСКИ  ПОСЛОВИ: Професор Крис Балдинг са Универзитета у Пекингу објавио шему богаћења породице кандидата демса

Džo Bajden / Foto AP

Šokantna otkrića sadržaja iz "Hanterovih kompjutera", slike mlađeg sina predsedničkog kandidata Džoa Bajdena kako puši "krek" i "druži se sa maloletnicama", uz mejlove koji svedoče o trgovini uticajem Bajdenovih u Ukrajini, postaju medijska prošlost, pošto je profesor Kristofer Balding iz Biznis škole Univerziteta u Pekingu objavio činjenice da cela familija Bajden, uključujući tu starijeg brata Džoa Bajden Džejmsa, trguje političkim uticajem kao porodičnim zanatom. To datira od 2006. kada su stric i sinovac Hanter kupili hedž fond "Paradigma Global Advajzer".

Prema rečima profesora Baldinga koji je i saradnik "Blumberga" (bliskog "Demsima") istraživanje nije plod njegovog rada ali "je dva meseca finim češljem, pročešljao ogroman broj dostavljenih dokaza" i odlučio je da ih objavi u interesu američke javnosti.

- Moramo vratiti fokus na poznate dokumentovane činjenice - kaže on i sumira:

- Hanter Bajden je u partnerstvu sa kineskom državom. Celokupno investicijsko partnerstvo čini kineski državni novac iz fonda socijalnog osiguranja u Kinesku razvojnu banku koja je podružnica Banke Kine. Iako se celokupna veličina fonda ne može rekonstruisati, tajvanski suosnivač koji je sada u pritvoru u Kini, izveštava da se radi o 6,5 milijardi dolara. To bi učinilo prvobitini Hanterov ulog od 400.000 dolara u fond vrednim 50 miliona dolara.

Uznemirujuće je što su svi na kineskoj strani nesumnjivo povezani sa uticajnim i obaveštajnim organizacijama. Kina koristi vrlo bezazlena zvučna imena organizacija da sakrije uticaj svoje obaveštajne operacije kao što je svenarodni front ili Ministarstva spoljnih poslova...Konačno, "kum" u uređivanju poslova dve strane je gospodin po imenu Jang Jiši. On je trenutno direktor spoljnih poslova KPK za Ameriku, član Politbiroa, jedan od najmoćnijih ljudi u Kini i poverljivi čovek predsednika Kai - kaže se ispod "nacrtanih poslova" Bajdenovih sa Pekingom.

Balding dodaje da se Jiši redovno sastajao sa Džoom Bajdenom tokom boravka na mestu kineskog ambasadora u SAD u vreme kada je Bajden predsedavao senatskim Odborom za spoljne odnose. Kada je investiciono partnerstvo Bajdenovih i Kine ozvaničeno 2013. on bio je šef diplomatije.

Praveći genezu razvoja "Bajden femili biznisa" profesor se dalje poziva se portal "Politiko" iz 2019. koji je preneo reči Hanterovog strica Džejmsa Bajdena tokom kupovine hedž fonda "Paradigma global Advajzrs". Neimenovni izvršni direktor u avgustu prošle godine je tvrdio da se Džejms prvog dana obratio zaposlenima: "Ne brinite za investitore. Imamo ljude širom sveta koji žele da ulažu u Džoa Bajdena." U ovom trenutku, Džo ima još nekoliko meseci da postane predsednik Odbora za spoljne odnose Senata i pokrene svoju drugu kandidaturu za predsednika.

Neimenovani izvršni direktor optužio je da je kupovina Fonda osmišljena da zaobiđe zakone o finansiranju kampanja: "Prema rečima izvršne vlasti, Džejms Bajden je jasno stavio do znanja da na taj fond gleda kao na način da uzima novac od bogatih stranaca koji treba da završi na predizbornom računu. "Imamo investitore njih 747 punih gotovine, spremnih za ulaganje u ovu kompaniju", kazao je se izvršni direktor."

Odmah pošto je Bajden imenovan za Obaminog savetnika u avgustu 2006. Hanter je osnovao fond "Seneka Global Advajzors", a vlada u Pekingu odobrila je osnivanje kompanije "Tornton Peking konsalating" Ko. Ltd. Dalje se govori o "gustom tkanju" prave mreže kompanija, državnih institucija Kine i finansijskih fondova, mreže preko koje su Kinezi poslovali u SAD.

Na kraju obimnog dokumenta navodi se 10 zaključaka od kojih su najinteresantniji:

Hanter Bajden ima direktnu liniju prema Politbirou KPK. Posluju novcem kineskih državnih fondova gde je vodeći akcionar Kineska banka. U tom fondu Hanter i dalje drži 10%.Poslovao je sa kineskim tajkunima povezanim sa kineskom vojskom i protiv interesa američke nacionalne bezbednosti.

PUTUJE PRE TATE

PROFESOR Balding jedinu manu izveštaja vidi u tome što u njemu nema mejlova uoči i posle sastanaka koji bi mogli da posvedoče zašto su se najviši činovnici kineskog bankarstva satajali sa ljudima iz Bajdenovog fonda. Interesntan je podatak da je između 7. i 9. aprila 2010. bio u poseti Kini, kada ga je, sada zatočeni partner sa Tajvana, uveo u najmoćnije kineske finansijske institucije pod kontrolom Vlade."

Tri dana kasnije, Bajden se sastao sa tadašnjim kineskim predsednikom Hu Jintaom u Vašingtonu, u okviru Samita o nuklearnoj bezbednosti. U to vreme Hanter je imao samo 40 godina. Tajna služba koja štiti predsednika i potpredsednika štiti i njihove porodice, tako da je registrovano da je tajna služba obezbeđivala Hantera od 6. aprila do 9. aprila 2010.Ova poseta nije evidentirana ni u jednim novinama u Kini i SAD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DIGITALNA TRANSFORMACIJA U OBLASTI LJUDSKIH RESURSA: Šta su svetski trendovi, a kako je u Srbiji?