UKRAJINCI "OPKOLJAVAJU" KRIM POMORSKIM BAZAMA: Ruski admiral im žestoko odgovorio - Tu je naša najmoćnija grupa, niste opasnost za nas

Novosti online

21. 10. 2020. u 10:52

BIVŠI komandant Crnomorske flote Rusije admiral Igor Kasatonov smatra da Rusiji ne preti nikakva opasnost od ukrajinskih pomorskih baza na Crnom moru, čiju izgradnju je juče najavio Kijev i da je reč o politikanstvu.

УКРАЈИНЦИ ОПКОЉАВАЈУ КРИМ ПОМОРСКИМ БАЗАМА: Руски адмирал им жестоко одговорио - Ту је наша најмоћнија група, нисте опасност за нас

Foto: Printscreen

- To je politikanstvo, jer, protiv koga je usmerena izgradnja baze? Ako je protiv Krima, tamo se nalazi najmoćnija grupa. Na ukrajinskim bazama će biti razmešteni čamci. Strateški gledano, oni neće imati nikakav značaj. I u operativnom smislu, oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za Rusiju - rekao je Kasatonov za En-Es-En.

Admiral smatra da po završetku gradnje oni neće biti traženi, ni za NATO niti za Tursku, koji tamo neće razmestiti svoje vojne snage.

Drugačiji ugao o nameri ukrajinskih vlasti da izgrade dve pomorske baze u Crnom moru izneo je u utorak šef Trilateralne kontakt grupe za Donbas Leonid Kravčuk. Kako je rekao, Kijev će ih graditi samostalno, a brodovi za njih biće kupljeni od drugih država.

- Baze su potrebne, koristiće ih Ukrajina. Opet vidim nagoveštaje da se radi o stranim bazama. Ali nije reč o stranim bazama. Bazu će graditi Ukrajina, a brodove će kupovati. Sve zemlje kupuju brodove. Zašto Ukrajina nema pravo? - rekao je Kravčuk u intervjuu za list „Obozrevatelj“.

Bivši ukrajinski predsednik je dodao da će raketni čamci, koje Ukrajina namerava da kupi od Velike Britanije, biti dvostruko brži nego ruski.

- Nema dovoljno brodova, ali imamo dokument potpisan u Londonu o strateškom partnerstvu sa Velikom Britanijom. Prvi put u istoriji. Sredstva su izdvojena za izgradnju raketnih čamaca, koji će biti dva ili dva i po puta brži od postojećih brodova drugih država, pre svega Rusije - rekao je Kravčuk.

Ranije je predsednik Ukrajine Zelenski saopštio da Ukrajina počinje da gradi dve pomorske baze radi „zaštite crnomorskog regiona“.

S tim u vezi, iz Kremlja je saopšteno da namera Ukrajine da izgradi te baze može negativno da utiče na atmosferu stabilnosti u tom regionu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna