NE SMETA NI DIPLOMATSKA KRIZA: Kineski udeo u kanadskoj trgovini raste sve više

Tanjug

07. 10. 2020. u 08:55

KINESKI udeo u kanadskoj trgovini raste sve više, čak i usred najgore diplomatske krize između dve države od kada su uspostavile veze.

НЕ СМЕТА НИ ДИПЛОМАТСКА КРИЗА: Кинески удео у канадској трговини расте све више

Foto: EPA

Ukupan izvoz i uvoz sa Kinom sada predstavljaju 6,9 odsto trgovinske razmene u Kanadi, na godišnjem nivou. To je gotovo za puni procenat više od proseka iz prethodne tri godine.

Povećanje trgovinske razmene sa Kinom potvrđuje činjenicu da se isporuke između ove dve zemlje odvijaju, čak iako je razmena trenutno umanjena s nekim glavnim kanadskim trgovinskim partnerima.

Veliki delovi Severne Amerike zatvoreni su ove godine da bi ograničili širenje Kovid-19, dok se kineska ekonomija vratila na normalniji nivo.

Stabilni trgovinski tokovi u potpunoj su suprotnosti sa lošim spoljnim odnosima dveju zemalja, koji su se srušili nakon hapšenja rukovodioca Huaveji kompanije, Meng Vandžou krajem 2018. godine i kasnijeg zadržavanja dvojice Kanađana u Kini.

Kineski udeo u kanadskoj trgovini raste dok trgovina sa njenim najvećim trgovinskim partnerom, SAD, opada. Trgovinska razmena sa SAD ove je godine opala za 17 odsto i sada predstavlja 67 odsto ukupne razmene, u poređenju sa 69 odsto u prethodnim godinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)