STRAVIČNE SCENE RATA: Ljudi ostaju bez domova i najbližih, granate i rakete padaju po gradovima (VIDEO)

Novosti online/rs.sputniknews.com

05. 10. 2020. u 13:59 >> 14:13

СТРАВИЧНЕ СЦЕНЕ РАТА: Људи остају без домова и најближих, гранате и ракете падају по градовима (ВИДЕО)

Foto: Tviter @mfankr

JEDINSTVENI informativni centar Jermenije objavio je video-snimak na kojem su prikazane posledice bombardovanja glavnog grada nepriznate republike Nagorno-Karabaha.

Na snimku se vide oštećeni civilni automobili, uništene kuće i udubljenja od granata.

Lokalni stanovnici, koji su preživeli artiljerijski napad, ispričali su o detaljima onoga što se dogodilo u Stepanakertu.

„Nemam više kuću, nemam ništa“, rekla je Liana Agasjan.

Ona je u suzama ispričala da je rođena u Stepanakertu i da je videla već tri rata.

„Moj suprug je bio kod kuće kada kada ju je pogodila raketa. Uspeo je da se sakrije, u suprotnom je mogao ozbiljno da nastrada zbog razbijenog stakla. Mogao je čak i da umre“, rekla je.

Njena komšinica, starija žena, prokomentarisala je bombardovanje jednom rečenicom.

„Izgubila sam sve“, priznala je ona.

Podsetimo, reporter agencije „RIA Novosti“ iz prestonice samoproglašene republike Nagorno-Karabah preneo je u nedelju ujutru da je serija eksplozija odjeknula u centru Stepanakerta. Ombudsman Artak Beglarjan saopštio je u nedelju da je četvoro civila poginulo, a 10 ranjeno u Stepanakertu i Šuši kao posledica neprijateljske vatre. Prema njegovim rečima, to možda nije konačan broj.

Stanovništvo je u nedelju odlazilo u skloništa, isključivana je struja i telefonske linije su bile u prekidu. Kasnije tokom dana, zamenik premijera Jermenije Tigran Avinjan izjavio je da je Stepanakert ponovo izložen raketiranju.

Prethodno je predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan optužio Azerbejdžanske snage da u napadima na prestonicu Nagorno-Karabaha koriste turske raketne sisteme „Kaisgra“.

Pored turskih raketnih sistema u granatiranju Stepanakerta koriste se i sistemi „Smerč“ i „Polonez“, dodao je on.

AZERBEJDžAN OPTUŽUJE JERMENE ZA GRANATIRANjE GRADOVA

Jermenske oružane snage pucaju na civilne objekte grada Gendže u Azerbejdžanu, izjavio je pomoćnik azerbejdžanskog predsednika Hikmet Gadžijev.

„Jermenske oružane snage otvorile su vatru na centralnu pijacu grada. Kakav vojni značaj može da ima pijaca? Taj neselektivni raketni udar može da bude izveden s jedinom svrhom, a to je da se izazovu masovne žrtve među civilnim stanovništvom. Državni terorizam Jermenije protiv mirnih Azerbejdžanaca se nastavlja“, rekao je on na Tviteru i objavio video-snimak štete nanete objektima u gradu.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)