ISPROBANA RUSKA VAKCINA: Dobrovoljci imali samo dve nuspojave, a ovo mora da zna svako ko je ozdravio od korone

SVAKI sedmi dobrovoljac, koji je vakcinisan od kovida-19, osećao je bolove u mišićima i povećanje temperature.

ИСПРОБАНА РУСКА ВАКЦИНА: Добровољци имали само две нуспојаве, а ово мора да зна свако ко је оздравио од короне

Foto: Ria.ru

Te pojave nisu zabrinjavajuće i opisane su u instrukcijama vakcine protiv kovida-19, objasnio je ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško.

Rusija namerava da cepi 40 hiljada svojih građana u sadašnjoj trećoj fazi ispitivanja  vakcine koju je napravio Centar ,,Nikolaja Gamaleja" u Moskvi. Već sada postoji veliki interes zemalja za kupovinu te vakcine, a najveći interes su pokazale zemlje Južne  Amerike, gde je veliki broj zaraženih, posebno u Brazilu.

Glavni sanitarni lekar Rusije, prof.Ana Popova, upozorila je da ljudi koji su preboleli  korona-virus mogu biti opasni za sredinu u kojoj se kreću još 90 dana. Oni mogu imati  dobre rezultate analiza krvi, ali da i dalje šire zarazni virus korone. Popova kaže da su to pokazala posmatranja  u zapadnim zemljama. U Rusiji su pratili obolele, a zatim izlečene od korone 48 dana, i došli do istog zaključka..

- Problem je u tome što  čovek koji je ozdravio može da ima sve dobre pokazatelje, ali da  iz nosa širi  virus - objašnjava Ana Popova.

U Moskvi je u ponedeljak prvi put od 30. juna bilo zaraženo kovidom-19 više od 700 ljudi. U Operativnom štabu za borbu protiv korone u Moskvi kažu da je u ponedeljak registrovano 730 novoinficiranih tim virusom. Ukupno je u Rusiji u minulih 24 sata registrovano 5529 zaraženih koronom, a do sada je u Rusiji obolelo ukupno milion i 73 hiljade ljudi, od kojih je umrlo 18,7 hiljada.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin tvrdi da je ruska prestolnica spremna za bilo koji scenario razvoja situacije sa zarazom korone virusa. Moskva ima dovoljan broj bolničkih  kapaciteta, lekova kao i medicinskih uređaja. U Moskvi je slobodno oko 60 posto bolničkih ležajeva namenjenih obolelim od korone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri