NEMAČKA EKONOMIJA: Pretkrizni nivo tek 2022. godine

Tanjug

14. 09. 2020. u 15:47

НЕМАЧКА ЕКОНОМИЈА: Преткризни ниво тек 2022. године

Foto: AP

NEMAČKA ekonomija trebalo bi da se oporavi od krize korona virusa u preostalom delu ove godine i verovatno će snažno porasti u trećem kvartalu, ali će nivo na kom je bila pre krize dostići tek 2022. godine, objavilo je danas nemačko Ministarstvo ekonomije.

U mesečnom izveštaju ministarstva se navodi da je u drugom kvartalu privreda upala u duboku recesiju, ali da je ublažavanje vanrednih korona mera od maja naovamo dovelo do brzog oporavka u industriji i nekim uslužnim sektorima, prenosi Rojters.

Napominje se da je oživljavanje privrede u poslednje vreme ipak malo izgubilo zamajac, ali da "nemačka ekonomija nastavlja rast, iako umerenijim tempom".

Ekonomisti predviđaju da će najveća evropska ekonomija pokazati da se vratila na staze rasta u trećem kvartalu posle rekordnog pada od 9,7 procenata u drugom tromesečju usled kolapsa privatne potrošnje , investicije i izvoza preduzeća.

Ministarstvo je navelo u izveštaju da je izvoz i dalje daleko ispod nivoa pre izbijanja korona virusa, dok se industrijska proizvodnja vratila na gotovo 90 posto nivoa pre pandemije i nastavlja da raste, ali uz gubitak prvobitnog zamaha.

Ranije ovog meseca, nemačka vlada je revidirala naviše svoju ekonomsku prognozu za ovu godinu na pad od 5,8 procenata u odnosu na prethodno predviđeni pada od 6,3 posto.

Ministarstvo takođe očekuje da će privremeno smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) u okviru vladinog paketa ekonomskih posdticaja i isplata pomoći porodicama s decom povećati domaću potražnju u drugoj polovini godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)