NEMAČKI MINISTAR ZDRAVLJA O MERAMA PROTIV KORONE: “Lokdaun” je bio drastičan, više ga neće biti

Tanjug

06. 09. 2020. u 17:41

NEMAČKI ministar zdravlja Jens Špan (CDU) izjavio je da prema sadašnjim saznanjima ne bi zatvarali frizerske salone i time pokrenuo raspravu u medijima i na društvenim mrežama.

НЕМАЧКИ МИНИСТАР ЗДРАВЉА О МЕРАМА ПРОТИВ КОРОНЕ: “Локдаун” је био драстичан, више га неће бити

Foto: Tanjug/AP

Špan je takođe naglasio da se u martu o virusu malo znalo, pa su zato i bile donesene drastične odluke. Drugim rečima, prema današnjim saznanjima, “lokdaun” (lockdown) nije bio nužan u tako strogom obliku, piše Dojče vele (DW).

DW dodaje da ta ministrova izjava znači da zatvaranja u Nemačkoj više neće biti čak ni ako na jesen broj zaraženih naglo poraste.

Špan je isključio i mogućnost ponovnog uvođenja potpune zabrane poseta domovima za negu starijih i nemoćnih osoba.

Građani su naučili „kako možemo da se zaštitimo i bez uvođenja tih mera“, rekao je ministar Špan.

On je istakao da su za zaštitu, pre svega, nužne maske, ali i održavanje distance i pridržavanje higijenskih mera.

Pozvao je Nemce da jesenji i zimski odmor provedu u Nemačkoj, jer se, kako je rekao, pokazalo da „određeni načini putovanja i odmora donose rizike i infekcije u zemlju".

Međutim, u strankama Demohrišćanske unije (CDU), čiji je član i ministar, još vlada velika skepsa.

Foto: Tanjug/AP

I kancelarka Angela Merkel (CDU) i bavarski premijer Markus Zeder (CSU) i dalje zahtevaju što veći oprez i ograničenja. No Špan je dobio i podršku, među ostalima i od stranačkog kolege, saksonskog premijera Mihaela Krečmera:

"S današnjim saznanjima bismo pre nekoliko meseci drugačije odlučili. Pa i danas odlučujemo drugačije. Mi smo naučili lekcije iz pandemije“, rekao je Krečmer i pohvalio ministra zdravlja jer, kako kaže, „iz njegovog priznanja je vidljivo da su mere, koje su sada još nužne, promišljene i razborite."

Mišljenja onih koje su drastične mere tokom proleća najteže pogodile su podeljena. Na društvenim mrežama i u medijima za reč su je javili brojni vlasnici frizerskih salona. Za neke je ministrova izjava stigla prekasno: oni su ogorčeni jer se još bore da prežive. Međutim, piše DW, većina ima razumevanja za odluke donesene na početku pandemije jer, kako uglavnom kažu, tada stvarno niko nije mogao da zna šta je ispravno, a šta ne.

Nakon izbijanja pandemije u martu nemačka vlada je odmah uvela najstrože mere jer se bojala nekontroliranog širenja virusa i fatalnih posledica kao što su desetine hiljada mrtvih i kolaps zdravstvenog sistema.

Praktično preko noći su zatvorene sve prodavice koje ne prodaju životne namirnice, frizerski i drugi saloni, ugostiteljski objekti. Od 17. marta bili su zabranjene, ili u najboljem slučaju najstrože ograničene, posete domovima za negu starijih i nemoćnih osoba.

Trenutno je situacija u Nemačkoj stabilna i nema naznaka nekog "drugog talasa“.

Na intenzivnoj nezi je oko 250 pacijenata, kod svih ostalih su simptomi takvi da nije potrebno bolničko lečenje.

Broj mrtvih je već mesecima relativno mali.

I u staračkim domovima je pandemija pod kontrolom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave