POLA EVROPE NEĆE KOVID - MASKE: Okupljanje protivnika represivnih mera u Nemačkoj, Francuskoj, Britaniji, Švajcarskoj, Kanadi...

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

29. 08. 2020. u 22:17

HILjADE protivnika mera protiv virusa korona okupile su se juče u Berlinu, na londonskom Trafalgar skveru, Parizu, Ženevi i nekim kanadskim gradovima protestujući protiv zatvaranja i vakcinacije.

ПОЛА ЕВРОПЕ НЕЋЕ КОВИД - МАСКЕ: Окупљање противника репресивних мера у Немачкој, Француској, Британији, Швајцарској, Канади...

Foto AP

Ljudi na ulicama su tražili vraćanje građanskih sloboda. Uglavnom se nisu nosile maske, a bunt je bio protiv "prevara i podvala" vlasti, "medicinske tiranije" i Svetske zdravstvene organizacije.

Najviše ljudi, preko 20.000, izašlo je na ulice Berlina i mirno protestovalo dok ih nešto posle podneva nije počela da rasteruje policija. Naime, protest protiv mera je bio prvo zabranjen od gradskih vlasti da bi odlukom Upravnog suda bio odobren u poslednji čas.

"Sudije su rekle da organizatori protesta i učesnici moraju da postave prepreke ispred pozornica na kojima će se održati govori - i da redovno podsećaju učesnike da poštuju pravila socijalnog distanciranja i drže se podalje.

Kako se te mere, po proceni policije, nisu poštovale

"svirali su kraj" posle podneva. Prvi put od početka epidemije virusa korona, u Francuskoj su se na ulicama više gradova u subotu okupili građani koji se protive nošenju maski. Manifestacije su održane u više gradova, Ansiju, Lionu, Parizu.

Na Trgu nacije u Parizu pojavilo se nekoliko stotina protestanata, koji su tražili slobodu da sami odlučuju o svom zdravlju, ističući to kao osnovno ljudsko pravo. Ne boje se virusa, a aktuelnu zdravstvenu politiku ocenjuju kao diktaturu i nametanje ponašanja koje im ne odgovara.

Foto AP

Na ulicama Evrope bunili su se protiv "širenja straha" porukama da bi sve moglo da traje još godinu ili dve. Protiv su Svetske zdravstvene organizacije koju smatraju "satanističkom", ali, na primer, i protiv mreže 5G. Pokret je u Francuskoj rođen na društvenim mrežama, a juče su među protestantima na ulici primećene i neke pristalice pokreta "žutih prsluka".

OD 50 EVRA DO 3.200 FUNTI

ANGELA Merkel odobrila je prošle nedelje obavezne kazne od 50 evra za nenošenje maske. Najveće kazne za "neposlušne" od 16. avgusta uvedene su Britaniji i idu od 100 do 3.200 funti. Na Novom Zelandu, gde je epidemija kovid 19 zaustavljena, premijerka Jasinda Ardner je preventivno propisala mandatne kazne za nenošenje maske u prevozu na 700 tamošnjih funti, što je 1.000 dolara. Nošenje maski u Parizu je od petka ujutro obavezno i na ulicama, u celom gradu, pod pretnjom kazne od 135 evra, što, u slučaju recidiva, može da poraste na 3.750 evra i šest meseci zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!