VIRUS DUGOVA: Vlasnik restorana izvršio samoubistvo

Milica Ostojić, specijalni dopisnik iz Rima

25. 08. 2020. u 12:44

ВИРУС ДУГОВА: Власник ресторана извршио самоубиство

Depositphotos

PODIGAO kredit i kupio restoran neposredno pred izbijanje pandemije u istorijskom delu grada umetnost, Firence, gde se živi isključivo od turizma, restoran zatvoren zbog korona virusa više od tri meseca, kao i u čitavoj Italiji, rate za kredit su pristizale, porezi, takse, kao da je aktivnost u punom jeku, ekonomski problemi ga srušili i obesio se usred svog restorana.

Bio je opsednut zbog rata kredita i pada inkasiranog i kada je otvorio ponovo, jer nema turista, pogotovu stranaca koji su predstavljali izvor prihoda u gradovima umetnosti. Politika prema vlasnicima restorana nije donosila ni neophodnu nadu u ponovnom otvaranju, pre ili kasnije moralo se desiti iako niko nije želeo ovakav scenario, ali sa ogromnim brojem onih koji se osećaju potpuno uništenim neko kao Luka, 44 godine, nije izdržao. Firenca je jedan od gradova koji je istinski upropašćen, ugušen, kao i gradovi koji su živeli od turista, posebno stranaca. Luka je život uložio u "La Maremu" restoran na dva koraka od čuvenog trga "Santa Kroće" u srcu Firence i nije izdržao pod težinom ekonomskih problema, ostaviviši iza sebe dvoje male dece i jednu divnu porodicu.

Žrtve vlasnika restorana u najvećem delu Italije ogromne su, spasili su samo delimično na morskoj obali iako italijanski turisti ne troše koliko srtrani ali izdržavaju vlasnici, nemaju drugog izbora.

U aprilu je, kada je Italija još bila potpuno zatvorena, jedna delegacija u ime od preko 1.500 tzv. malih privrednika odlučila da se čuje njihov glas, sluteći da i otvaranje neće doneti spas, predala simbolično ključeve svojih aktivnosti gradonačelniku Firence Dariju Nardeli, koji je na vest o smrti svoga sugrađanina "ostao skamenjen".

Sa svih strana stizali su apeli političara raznih orjenatacija da privrednici koji su investirali čitav svoj život u jednu aktivnost ne mogu biti tako napušteni od strane države ili tako malo kompenzovani ili u suviše kratkom roku, ostali su šokirani iako ne iznenađeni previše ovom tragedijom. Pritisnuti do iznemoglosti teškom ekonomskom krizom, sa svim dažbinama koje moraju da podnesu kao da su u punoj aktivnosti, sa rokovima za plaćanje koji su istekli ili ističu pozivaju, apeluju, jauču: ne umire se samo od virusa već i od nemoći i propasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nenad

25.08.2020. 14:18

Meni licno je posao opao na 20% od predjasnjeg... Pomoc drzave je pokrila neke rashode ali cim prestane bice tesko da se opstane. Krckamo ustedjevinu, trosimo ranije zaradjeno ali i to je pri kraju. Najgore u svemu je sto se ne vidi da ce se situacija popraviti. Ni drzava ne moze da pomogne svima... Bice ovo teska jesen... Iako nemam ni dinar kredita i dugova sumnjam da cu opstati. Sta je tu je.

Radisa

25.08.2020. 14:48

Stvar farmaceutske mafije i doktora koji njima suze i jest ta da sto virus ne pobije pobijuse sami i zato državama nije naredjeno da za vreme trajanja virusa dugovi od kredita i porez se ne plaća jel narod nema para ali To državne pacove ne zanima pa tako da ispada da im i volja da sto više narod pomre sto od bolesti sto od živaca i nervoze