POLOVINA NOVOZARAŽENIH BILA NA ODMORU: Da li će Italija ponovo biti zatvorena kao u martu?

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

24. 08. 2020. u 14:18

MEĐU novim pozitivnim iz jučerašnjeg broja od 1.210 njih polovina bila je na godišnjem odmoru, tako je korona virus doputovao na povratku sa koferima i rančevima, a da to putnici nisu ni znali, otkriveni na testovima na aerodromima, u lukama ili u gradskim ambulantama, srednja starosna granica 30 godina, a najveći broj delovao je asimptomatično.

ПОЛОВИНА НОВОЗАРАЖЕНИХ БИЛА НА ОДМОРУ: Да ли ће Италија поново бити затворена као у марту?

Turisti koji se vraćaju iz Hrvatske u Italiju moraju na testiranje / Foto Tanjug-AP

Vratili su se sa odmora sa Sardinije, iz Grčke, Španije ili Hrvatske i po sanitarnim vlastima oni predstavljaju sada istinsku opasnost. Zašto? Zato što nije tačno da jedan zaraženi zarazi još jednog, jedan zarazi desetinu ili više desetina, 80 posto zaraženih ima poreklo od 20 posto pozitivnih, postoje osobe "superrasturači virusa" kao i one kod kojih mikrobi ostanu samo u njoj.

Šta je uočeno poslednjih sedmica u Italiji radeći na ogromnoj količini tampon testova i analizujući cikluse replikacijama u kojima se pojavila pozitivnost, došlo se do rezultata o dozi mikroorganizama "visokog naboja" o čemu jednoglasno potvrđuje više stručnjaka, to potvrđuju iz bolnice "Sako" u Milanu i to saznajemo preko direktora Masimo Galija, to potvrđuju i direktor Univerziteta u Bolonji Votorio Sambri i Univerziteta u Padovi Andrea Krizanti.

Iako uočavanje virusnog naboja zavisi od momenta kada se uzima uzorak za test kolege sa raznih strana podvlače da "novi zaraženi imaju veoma visok naboj u odnosu na onaj od pre nekoliko sedmica". A, sve je počelo početkom avgusta kada je oko 100.000 mladih krenulo ka raznim destinacijama, najviše ka Sardiniji i diskotekama koje su tada bile otvorene, a potom zatvorene kada se počeo uočavati problem, a kulminiralo je od početka Feragosto (15 avgusta) kada je došlo do pravog pokreta ponajviše mladih na odmor i u okolne zemlje. 

Za sada se ne najavljuje zatvaranje koje je doživela Italija od marta do maja, ali se budno prati razvog situacije jer se poslednjih dana porast broja zaraženih svakog dana uvećavao za preko 200 osoba, srednja starosna granica 30 godina, a približava se početak univerzitetske godine, upisanih studenata je 1.690.834, a aule će biti očigledno sa ograničenim brojem mesta, iako sa distancom i obavezom maski na licu, tako da će oko 30 posto njih morati da prati nastavu sa distance.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna