HEROJ KOJI JE OSTAO ZABORAVLJEN: Pre pet godina Islamska država je odsekla glavu dr al-Asadu - čuvaru Palmire (FOTO)

Novosti online

18. 08. 2020. u 16:56

NA današnji dan pre pet godina ubijen je dr Kaled al Asad, stručnjak svetskog glasa koji je beskompromisno branio istorijsko nasleđe u Palmiri od džihadista Islamske države. Njegovo junaštvo je ostalo uglavnom nepoznato na Zapadu, ali je dužnost svakog od nas da se seća ovog velikog čoveka, koji nije branio samo sirijsku, već svetsku kulturnu baštinu.

ХЕРОЈ КОЈИ ЈЕ ОСТАО ЗАБОРАВЉЕН: Пре пет година Исламска држава је одсекла главу др ал-Асаду - чувару Палмире (ФОТО)

Foto: Tviter

U maju 2015. godine, kada su Tadmur i drevni grad Palmiru zauzeli teroristi Islamske države, upravo dr al-Asad je bio zaslužan za evakuaciju gradskog muzeja.

Tom odlukom je svesno žrtvovao svoj život da bi sačuvao istorijsko blago Palmire. Islamisti su ga mučili je u pokušaju da ga nateraju da otkrije lokaciju drevnih artefakata koje je sakrio, ali nije popustio, uz reči: "Rođen sam ovde i umreću ovde."

Islamisti su mu odsekli glavu u Tadmuru 18. avgusta 2015, u 83. godini života.

Plakat koji su teroristi okačili na njegovo telo je nabrajao navodne zločine Al-Asada: da je bio "otpadnik", da je predstavljao Siriju na "neverničkim konferencijama", da je služio kao "direktor idolopoklonstva" u Palmiri, da je posetio "jeretički Iran" i održavao komunikaciju sa svojim bratom koji je operativac sirijskih bezbednosnih službi.

Život je izgubio i njegov sin Valid, koji ga je nasledio 2003. godine na mestu čuvara Palmire. Obojicu ih je pritvorila Islamska država u avgustu 2015. godine, a sudbina njegovog sina još nije poznata.

Dr al-Asad je rođen u Palmiri 1932. godine, i diplomirao je istoriju na Univerzitetu u Damasku.

Tokom svoje karijere bavio se iskopavanjima i restauracijom Palmire. On je postao glavni čuvar tog arheološkog lokaliteta 1963. godine, i vodio je sopstvene ekspedicije koje su bile usredsređene na bedeme Palmire kasnog trećeg veka. Sarađivao je sa američkim, poljskim, nemačkim, francuskim i švajcarskim arheološkim misijama. Njegovo dostignuće je upisivanje Palmire na listu Svetske baštine UNESKO-a. Takođe je odlično govorio aramejski i redovno je prevodio tekstove sa tog drevnog jezika.

Bio je otac jedanaestero dece: šest sinova i pet kćeri, od kojih je jedna dobila ime Zenobija po poznatoj kraljici antičkog kraljevstva Palmira.

Pridružio se sirijskoj Baat partiji 1954. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...