POSLE TRAMPOVE NAJAVE POMILOVANJA: Oglasio se Snouden

D. SAVIĆ

18. 08. 2020. u 00:00

AMERIČKI predsednik Donald Tramp je, drugi put za nedelju dana, nagovestio da će razmotriti mogućnost pomilovanja bivšeg saradnika Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvarda Snoudena, već sedam godina u azilu u Rusiji.

ПОСЛЕ ТРАМПОВЕ НАЈАВЕ ПОМИЛОВАЊА: Огласио се Сноуден

Tanjug

Tramp, koji je pre izbora 2016. godine Snoudena nazivao "špijunom koga treba pogubiti", uoči novembarskog glasanja za reizbor, kaže da "mnogi misle da Snouden nije pravično tretiran" i da razmišlja da ga pomiluje.

Upitan tokom vikenda na konferenciji za novinare u Trampovom golf klubu u Bedminsteru, u Nju Džersiju, da li će pomilovati Snoudena, odgovorio je da "nije mnogo upoznat sa Snoudenovom situacijom", ali da će "to razmotriti". Dodao je da po tom pitanju ne postoji jedinstveni stav među američkim političarima. Snoudenovi advokati tvrde da je on heroj koji je pokazao razmere američke špijunaže, koja uključuje praćenje telefona i svetskih lidera. Njegovi protivnici kažu da je otkrio poverljive informacije. Pozivi za pomilovanje Snoudena preplavili su, u međuvremenu, "Tviter ".

Na toj društvenoj mreži oglasio se i Snouden:

- Poslednji put kada je Bela kuća razmatrala pomilovanje, bilo je 2016. godine, kada je isti državni tužilac koji me optužio, priznao da je, s druge strane, moj rad na razotkrivanju neustavnog sistema masovnog nadzora NSA bio "javna služba" - naveo je Snouden na "Tviteru".

Tanjug

Pozive za pomilovanje su, između ostalih, uputili republikanski senatori Rand Pol i Tomas Mesi. Prema američkom Ustavu, predsednik može da pomiluje za "prekršaje protiv SAD", ali Snouden se i dalje suočava sa saveznim optužbama za prekršaj dekreta o špijunaži iz 1917. godine i krađu vladine svojine.

Ukoliko bi Tramp pomilovao Snoudena, bivši saradnik NSA bio bi 26. osoba koju je pomilovao Tramp otkako se iselio u Belu kuću januara 2017. godine.

Bivši radnik CIA, saradnik NSA i uzbunjivač, Snouden je dobio 2013. godine azil u Rusiji pošto je razotkrio tajne američkog programa masovnog prisluškivanja. Snouden je u aprilu podneo zahtev da mu se boravak u Rusiji produži za još tri godine.

Prošle godine, Snouden je izjavio da bi se vratio u SAD ukoliko bi mu se garantovalo fer suđenje. Snouden je, inače, u Americi optužen za izdaju i špijunažu, zgog čega se suočava sa dugom zatvorskom kaznom. Sada Snouden kaže da se neće vratiti u SAD dok se suočava sa takvim optužbama.

Za to vreme, pojavili su se i pozivi američkom predsedniku da, zajedno sa Snoudenom, pomiluje i osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža. Navode da su u pitanju osobe koje "govore istinu, a koje se krivično gone zbog deljenja istine".

BITKA OKO KNjIGE

PROŠLE godine Snouden je nagovestio da bi se mogao okrenuti kriptovaluti bitkoinu kako bi zaobišao pokušaj američke vlade da ograniči pristup profitu od objavljivanja njegove knjige. Američki prekršajni sudija izrekao je 7. avgusta sankcije uzbunjivaču zbog prodaje njegovih knjiga, navodeći da je "nedvosmisleno postupao u lošoj nameri".

"HLADNA" MELANIJA

DOK su stepenicama silazili iz predsedničkog aviona, prva dama SAD dvaput je odbila pokušaj Trampa da je uhvati za ruku. Kako prenosi "Hil", tek kada su počeli da hodaju po pisti, Tramp je uspeo da je uhvati za ruku. Prva dama i ranije je odbijala pokušaje Trampa da je uhvati za ruku, a često se u javnosti ponaša hladno prema njemu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja