NOVI IZBORI NE DOLAZE U OBZIR: Lukašenko obilazi fabrike i traži podršku radnika

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

17. 08. 2020. u 11:05

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da neće biti novih predsedničkih izbora u toj zemlji i da oni ne dolaze u obzir.

НОВИ ИЗБОРИ НЕ ДОЛАЗЕ У ОБЗИР: Лукашенко обилази фабрике и тражи подршку радника

Aleksandar Lukašenko / Foto Tanjuga-AP

- Nećete doživeti da vidite dan kad radim bilo šta pod pritiskom. Neće biti ponovnih izbora, jer u tom slučaju, neće biti fabrika, plantaža. Sve će biti uništeno za pola godine - izjavio je Lukašenko, prenosi Tass.

Aleksandar Lukašenko krenuo je u obilazak velikih državnih fabrika kako bi tamo dobio podršku i sačuvao predsedničku funkciju.U ponedeljak je helikopterom stigao u Fabriku vučnih vozila.

Minulih dana u Belorusiji su se protesti sa ulica preselili u u velike fabrike. Zato je Lukašenko odlučio da porazgovara sa radnicima i odgovori na sva njihova pitanja.

Glavni Lukašenkov adut je da on nije dozvolio lopovsku privatizaciju i da su zahvaljujući njemu mnogi sačuvali radna mesta. U mnogim fabrikama u bivšim sovjetskim republikama gde je obavljena privatizacija u vreme „divljeg kapitalizma“ novi vlasnici su rapidno smanjivali broj zaposlenih, ukidali su sve povlastice a dobijanje stanova ili odlazak u radnička odmarališta davno je zaboravljen.

OSTAVKA VLADE

Beloruska vlada danas je dala ostavku ali ne zbog demonstracija već zato što se posle predsedničkih izbora mora poštovati zakonska procedura. Svi ministri i premijer rade kao vršioci dužnosti dok se i zivanično ne izabere vlada.

U tu fabriku su došli i radnici Minskog traktornog zavoda da bi mogli da razgovaraju sa Lukašenkom. On je podsetio da je taj „loši predsednik“, kako ga sada nazivaju opozicioneri, zadržao zaposlene u fabrikama i nije dozvolio da se dele otkazi. Što se tiče radnika koji su se pridružili demonstrantima Lukašenko je kazao ko hoće neka radi a oni koji neće ne moraju i niko ih neće terati. Po Lukašenku, nije nikakav problem ako u tako velikim fabrikama sada neće da radi 150 pa čak i 200 radnika.

Beloruski radnici izgleda da nisu informisani kako su u susednoj Ukrajini njihove kolege prošle posle prevrata. Neosporno je da su mnogi zaposleni u susednoj Ukrajini posle nemira na Majdanu vrlo brzo ostali bez posla jer je nastao haos a zapadne zemlje koje su u vreme rušenja Viktora Janukovića obećavale milijarde pomoći i investicija, brzo su zaboravili na to šta su njihovi političari govorili.

Mnogi su u Ukrajini bili poverovali da će njihove fabrike brzo uspeti da nađu novo tržište i da im Rusija više neće trebati. Ali, vreme je pokazalo da ukrajinska produkcija nije interesantna Zapadu, pa su fabrike imale sve manje ugovora i izvoz je rapadno padao.

Od toga hoće li Lukašenko dobiti podršku u fabrikama zavisi njegova politička sudbina. U nedelju su u Minsku održana dva velika mitinga. Na prvom je govorio Lukašenko pred svojim pristalicama. Vlasti kažu da ih je bilo oko 50 hiljada. Kasnije je opozicija održala svoj protesni miting gde je došlo nekoliko puta više demonstranata. I to su uglavnom mlađi ljudi.

Interesantno je da opozicija nema svog lidera jer je Svetlana Tihanovska napustila Belorusiju i sada se nalazi u Litvaniji. Ona je iz emigracije poručila da je spremna da bude nacionalni lider mada je pre nedelju dana u video obraćanju kazala da je shvatila da je precenila svoje snage i da je ona ipak slaba žena.

Očigledno je gledajući masovne demonstracije u Minsku Svetlana Tihanovska brzo sazrela. Dve stvari su sasvim jasne: Lukašenko je izgubio medijsku bitku i posle brutalne tučnjave specijalaca sa demonstrantima protiv njega je ustao veliki broj mladih ljudi. I drugo, bez obzira što formalno opozicija nema lidera opozicija je dobro organizovana i „direktive“ stižu iz susedne Poljske i Litvanije, gde se nalaze štabovi odakle se režiraju protesti. Tamo su i medijski centri koji distributiraju video materijal, fotografije i razne vesti.

Osim toga „neko „ finansira „ikonografiju“ koja se vidi na tim mitinzima. Jasno je da se za tu organizaciju ne skupljaju dobrovoljni prilozi već je neko investirao novac u rušenje „večnog Lukašenka“.

Posle svega što mu se dogodilo Lukašenko se morao obratiti za pomoć Putinu jer su ga prilike naterale da shvati da mu kratki politički flert sa Zapadom nije doneo političke dividende.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!