FBI PODMETAO KUKAVIČJE JAJE TRAMPU: Dokazi da je Rusija uticala na predsedničke izbore 2016. - namešteni

D. SAVIĆ

17. 08. 2020. u 07:13

NAJVEĆIM delom prvog mandata, suočen s optužbama da mu je kolega iz Moskve pomogao da uđe u Belu kuću, američki predsednik Donald Tramp, u finišu trke za ostanak na najprestižnijoj vašingtonskoj adresi, dobija potvrdu tvrdnji da je istraga o ruskom uticaju na izore bio, politički motivisani, "lov na veštice".

ФБИ ПОДМЕТАО КУКАВИЧЈЕ ЈАЈЕ TРАМПУ: Докази да је Русија утицала на председничке изборе 2016. - намештени

Foto: AP

Potvrda stiže priznanjem bivšeg agenta FBI da je lažirao dokument koji je i doprineo pokretanju višegodišnje istrage protiv Trampa i njegovog tima.

Bivši advokat FBI Kevin Klajnsmit, okrivljen u Vašingtonu za falsifikovanje dokumenata, sprema se da prizna krivicu tužiteljima koji istražuju ruski uticaj na američke izbore. On će, kako navode američki mediji, priznati da je izmenio sadržaj imejla koji je poslala CIA, a čime je dozvoljeno da FBI obnovi nalog za nadzor Trampovog savetnika u kampanji Kartera Pejdža 2017. godine.

Bivši marinac, osnivač konsultantske firme "Global enerdži kapital", specijalizovane za ruske i centralnoazijske poslove sa naftom i gasom, Pejdž je angažovan u Trampovoj kampanji 2016. godine kao spoljnopolitički savetnik. Pažnju agenata FBI je privukao sumnjama da je podlegao ruskim naporima da utiču na američku predsedničku kampanju. FBI je od CIA tražio informacije o Pejdžu, a Američka obaveštajna agencija je objasnila da je on redovno dostavljao podatke o svojim kontaktima u Rusiji. U spornom imejlu Klajnsmit je tražio od CIA nalog da se prati komunikacija osobe za koju se sumnja da je strani agent. U tom imejlu se navodi da je Pejdž radio kao izvor CIA, ali Klajnsmit je promenio referencu, tako da ispada da on to nije činio.

Klajnsmitovi advokati ranije su tvrdili da je njihov klijent izmenio imejl poruke kako bi kolegi razjasnio činjenice. Sada su progovorili sasvim drugačije: - Kevin duboko žali što je izmenio imejl. Nikada nije imao nameru da zavara sud ili kolege, jer je verovao da su informacije koje je preneo tačne - naveli su Klajnsmitovi branioci.

Izveštaj generalnog inspektora ministarstva pravde našao je, ujedno, i brojne netačnosti u prijavama FBI za praćenje Pejdža u sklopu njihove istrage o navodnoj saradnji Trampove kampanje i ruskih operativaca 2016. godine.

Bivši advokat lažirao dokument koji je pokrenuo istragu “Rusijagejt“

Agenti FBI koji su pokrenuli istragu dali su Trampu prvi izveštaj kao republikanskom kandidatu. Zapisnik sa sadržajem brifinga odobrio je bivši agent Peter Strzok, kao i Klajnsmit.

Istraga o ruskom mešanju u američke izbore je aprila 2019. godine zaključila da nema direktnog dokaza da je Pejdž usklađivao aktivnosti Trampove kampanje sa ruskom vladom. Američko ministarstvo pravde smatra i da su neprihvatljiva poslednja dva, od četiri, naloga za praćenje Pejdža.

Foto: AP

Američki dnevnik "NJujork tajms" tvrdi da tužioci ne nameravaju da saopšte da su akcije bivšeg advokata FBI deo plana u većoj zaveri. Klajnsmitovo priznanje, ipak, dokazuje da je istraga protiv Trampa počivala na laži, a protegla se, ipak, na gotovo ceo njegov prvi mandat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

DŽONSON SA ZELENSKIM: Ruska blokada Odese sprečava izvoz iz Ukrajine