ŠPANIJA IZRIČITA: Zabrana pušenja na javnim mestima zbog virusa korone

Novosti online

petak, 14. 08. 2020. u 15:10

ШПАНИЈА ИЗРИЧИТА: Забрана пушења на јавним местима због вируса короне

Foto: Depositphotos

LOKALNE vlasti u Španiji počele su da zabranjuju pušenje na javnim mestima usled dokaza da to povećava prenošenje korona virusa.

U četvrtak je region Galicija zabranio pušenje na ulici i javnim mestima kao što su restorani i barovi gde je socijalna distanca nemoguća, prenosi britanski Metro.

Na Kanarskim ostrvima ova zabrana važi od danas, a najmanje osam drugih regiona razmatra uvođenje iste zabrane, uključujući Madrid i Andaluziju.

Španija trenutno ima najgoru infekciju u zapadnoj Evropi, a dnevni slučajevi porasli su sa ispod 150 u junu na više od 1.500 ovog meseca.

Kako se navodi, ovu meru preporučili su stručnjaci iz Društva za pneumologiju i torakalnu hirurgiju u cilju borbe protiv virusa Kovid-19.

U sredu je u Galiciji, jednoj od 17 španskih Pokrajina, potvrđeno novih 827 slučajeva zaraze, što je za 87 više nego prethodnog dana.

Premijer Galicije Alberto Nunjes Feidžo iz konzervativne Narodne stranke rekao je da se nova mera uvodi jer su lekari zaključili da pušenje bez ograničenja, u kafićima na otvorenom i sa ljudima koji stoje jedni blizu drugih je visokorizično i povećava mogućnost prenošenja bolesti.

On je dodao da će svako ko krši zabranu platiti 100 evra kazne.

Dodaje se da je ova mera u skladu s dokumentom koji je objavila Zdravstvena komisija u julu a u kojem se upozorava da pušenje običnih ili elektronskih cigareta povećava rizik od zaraze, jer prilikom izbacivanja dima dolazi i do izbacivanja kapljica, kao i do prinošenja prstiju ustima nakon dodirivanja cigarete.

Takođe, opasno je i pušenje nargila, popularno u noćnim klubovima i barovima.

Pušenje u zatvorenim prostorima zabranjeno je u Španiji još i pre izbijanja korona virusa.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)