PREKLINJANJE, SUZE, REANIMACIJA I SMRT: Policija objavila novi snimak hapšenja Flojda zabeležen kamerom na uniformi (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Novosti online

11. 08. 2020. u 17:44

AMERIČKA policija objavila je video-snimak hapšenja DŽordža Flojda, tokom kog je on preminuo, zabeležen kamerom na uniformi policajaca.

ПРЕКЛИЊАЊЕ, СУЗЕ, РЕАНИМАЦИЈА И СМРТ: Полиција објавила нови снимак хапшења Флојда забележен камером на униформи (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Na ovom snimku se vidi drugi ugao hapšenja, pošto je do sada bio poznat samo snimak koji je zabeležila prolaznica.

Snimak je objavljen po nalogu suda u Mineapolisu, koji vodi postupak po optužbi za ubistvo protiv policajaca koji su učestvovali u hapšenju.

Flojd je preminuo pošto mu je policajac Derek Šoven klečao nogom na vratu duže vreme. Šovin i njegove kolege optužene su za ubistvo i saučesništvo, a smrt DŽordža Flojda izazvala je antirasističke proteste širom Amerike, koji su se u mnogim gradovima pretvorili u nerede.

Snimak je dug sat vremena i zabeležile su ga kamere policajaca Tomasa Lejna i Aleksandera Kuenga, koji su optuženi za saučesništvo, a prvi su se pojavili na mestu incidenta, po pozivu vlasnika radnje kome je Flojd navodno hteo da plati lažnom novčanicom od 20 dolara.

Policajci prvo razgovaraju sa prodavcem, a onda odlaze do Flojda koji sedi u automobilu.

Flojd, koji je imao kriminalni dosije i kome je pretila duža kazna kao povratniku u slučaju da ponovo bude osuđen, izgleda kao da se uspaničio i da moli policajce da ga puste, iako su njegove reči nerazumljive na snimku.

Flojd izgleda kao da plače i u jednom trenutku spušta glavu na volan.

Policajci ga izvlače iz automobila, stavljaju mu lisice na ruke i pokušavaju da ga uguraju u patrolno vozilo. On počinje da se opire u patrolnom vozilu i da govori kako ne može da diše, a potom ga policajci izvlače i on završi na zemlji.

Potom se više puta čuje kako Flojd zapomaže da ne može da diše, a video se završava dolaskom hitne pomoći koja pokušava da reanimira onesvešćenog Flojda.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)