ALBANCI KUPUJU AMERIČKE DRONOVE: "Pume" stižu stižu na Balkan, izviđački dronovi kao pojačanje vojsci

Novosti online

08. 08. 2020. u 17:58

ALBANIJA planira kupovinu šest malih američkih izviđačkih bespilotnih letelica RQ-20B Puma i pripadajuće opreme za izviđanje.

АЛБАНЦИ КУПУЈУ АМЕРИЧКЕ ДРОНОВЕ: Пуме стижу стижу на Балкан, извиђачки дронови као појачање војсци

Foto: EPA

U pitanju su dronovi koji se lansiraju "iz ruke" i koji se koriste za izviđanje u pešadiji, specijalnim jedinicama i mornarici.

Sličan mali dron, izraelski Skajlark, koriste vojske Hrvatske, Mađarske i Severne Makedonije. "Puma" je letelica nove generacije koja ima domet od 20 kilometra i koja na maksimalnoj visini od 150 metara može da provede najviše tri sata.

Proizvođač tih letelica, američka firma "Aervajronment" je poslala zvaničan zahtev za sklapanje ugovora Komandi za ugovaranje Kopnene vojske SAD, koja je nadležna za izdavanje dozvole za izvoz ove vrste vojne opreme.

Ugovor predviđa da albanska vojska nabavi šest dronova, tri digitalna linka za prenos informacija, šest kompleta rezervnih delova, sedam kompleta opreme i softvera za izviđanje kao i ugovor o logističkoj podršci u trajanju od dve godine.

Očekuje se da ugovor dobije zeleno svetlo američkih institucija do kraja godine, sa rokom isporuke do kraja 2022. godine.

Prvenstvena namena dronova biće u mornarici, pešadijskim, izviđačkim i specijalnim jedinicama albanske vojske.

"Puma" je nastala po zahtevu Komande za specijalne operacije Vojske SAD, ali ga sada koristi cela američka vojska, na kopnu i moru.

Upotrebljavaju ga i Velika Britanija, Nemačka, Belgija, Letonija, Estonija i Egipat, uglavnom za specijalne ili multinacionalne operacije.

(Balkanska bezbednosna mreža)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)