MIGRANTI OKUPIRALI OBALE: Ostrvo u epicentru haosa, gradonačelnik Lampeduze zahteva vanredne mere

Milica Ostojić - Rim

02. 08. 2020. u 14:51

- NE MOŽEMO da čekamo brod do sutra da ih premestimo negde, moraju da ostanu na obali, a za samo nekoliko sati imali smo osam novih iskrcavanja - rekao je gradonačelnik Lampeduze Salvatore Martelo.

МИГРАНТИ ОКУПИРАЛИ ОБАЛЕ: Острво у епицентру хаоса, градоначелник Лампедузе захтева ванредне мере

Ilustracija / Foto: EPA

- Imamo 1000 osoba u smeštajnom centru, migranti koji stižu moraju da ostanu na obali da bismo im organizovali prevoz negde drugde. Ne možemo da čekamo brod do sutra jer ne znamo šta će se dešavati tokom dana i noći, imamo njih 1000 tamo gde ima mesta za 95. Ne razumem zašto predsedenik Vlade Đuzepe Konte ne proglasi vanredno stanje znajući da je u dve sedmice stiglo 250 brodova.

Tom apelu se pridružio i predsednik regiona Sicilija Nelo Muzumeći, koji je rekao da Lampeduza "ponovo eksplodira", i zapitao je koliko dugo još treba da čekaju da država i Vlada proglase vanredno stanje na ovom ostrvu, a koje su tražili pre više od mesec dana od Opštine i Regiona.

Više od 5.000 osoba koje je uočila obalska straža je stiglo za 28 dana, a tom broju se dodaju i oni koji su se iskracili tokom samo jedne noći u manjim plovilima direktno na kopno, njih oko 250.

Ministar Unutrašnjih poslova Lućano Lamorđeze, nakon što je shvatio da ne funkcioniše sporazum sa Tunisom, čiji državljani najviše stižu na sicilijanske obale, najavljuje kako ni jedan ekonomski migrant neće  dobiti boravak u Italiji. Iskrcavanje je potpuno izvan kontrole i Vlada istinski rizikuje da bude uzdrmana takvim razvojem događaja, pogotovo s obzirom na to da migranti donose i Kovid-19.

- Zaštitićemo zdravlje stanovništva u lokalitetima gde pristižu migranti, pokušao je da smiri situaciju ministar, tvrdeći da "ekonomski migranti nemaju bilo kakvu mogućnost da ostanu regularno u Italiji".

- Dogovorili smo se sa vlastima Tunisa koje ne uspevaju da obuzdaju pokret migranata sa njihovih obala da će u avgustu uvećati repatrijaciju dvosedmičnim što se i sprovodi od 16 jula, a ne isključuje i mogućnost njihovog povratka u Tunis brodovima kako bi mogli da vrate iz Italije veći broj onih koji su stigli na italijanske obale.

Niko nije izračunao koliko sve to košta Italiju, a iz redova italijanske opozicije stalno stižu osude zbog načina na koji Vlada rukovodi situacijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku