RUSI SAMO UZVRATILI: Zakasnela uzbuna zbog S-400

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

četvrtak, 30. 07. 2020. u 06:36

РУСИ САМО УЗВРАТИЛИ: Закаснела узбуна због С-400

Foto Printscreen

DOLAZAK raketnih PVO sistema S-400 na ruska ostrva na Arktiku je logičan korak sa isključivo odbrambenim ciljevim i ne treba ni kod koga da izaziva zabrinutost, izjavio je Nikolaj Korčunov, ambasador za specijalne zadatke Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

To je odgovor na izjavu komandanta Vojno-morskih snaga SAD u Evropi i Africi, admirala Džejmsa Fogoa koji je govorio o novim ruskim bazama na Arktiku i razmeštanju sistema S-400. Rusi nisu ni do sada skrivali da će, ako bude potrebno, i oružjem da brane svoje interese u arktičkom pojasu.

Interesantna je reakcija američkog generala kada se zna da su još 16. septembra 2019. godine Rusi saopštili preko svojih agencija da su razmestili na arhipelagu Nova Zemlja i na Arktiku nove sisteme "S-400 trijumf". Taj zadataka su obavile jedinice ruske Severne flote. Zbog toga je čudno da Amerikanci tek sada reaguju na dovoženje S-400 na Arktik. Lani je pres-služba Severne ruske flote objasnila da je puk S-400 prebačen na ostrvo

LEDOLOMAC SA RAKETAMA

PREDSTAVNICI Vojno-morskih snaga SAD su kritikovali Rusiju da naoružava raketama "kalibar" svoje ledolomce u arktičkom pojasu. Odgovorio je ambasador za posebne zadatke Nikolaj Korčunov koji je objasnio da "Ivan Papanjin" nije klasični ledolomac, već višefunkcionalni patrolni brod napravljen za rusku vojnu flotu.

Foto arhiva

- Pošto je to vojni patrolni brod Rusija ima pravo da na njega stavi kakve god hoće rakete i time ne krši nikakav međunarodni dogovor - tvrdi ambasador Korčunov.

Nova Zemlja. Do dolaska na tu lokaciju oficiri i vojnici tog puka prošli su potrebnu obuku. Do tada su oni opsluživali sisteme S-300.

Instaliranjem sistema S-400 znatno je povećana zona kontrole vazdušnog prostora Arktika. Sve vežbe koje su imali pripadnici tog puka kao i ostalih jedinica pokazuju da se S-400 uspešno koristi u uslovima krajnjeg severa i Arktika. Takvi sistemi stoje i na Koljskom Zapalarju.
U martu prošle godine komandant Severne flote Nikolaj Jevmenov objasnio je da Rusija dovozi na krajni sever dopunske snage PVO i stratešku i taktičku avijaciju da bi obezbedila sigurnost vazdušnog prostranstva nad severnim morskim putem.
Rusija je poslednjih godina znatno ojačala grupu vojske u arktičkoj zoni. Nije tajna da je tamo rekonstruisano dvadesetak aerodroma. Osim sistema "S-400 trijumf" koji ima domet preko 400 kilometara, na Arktik su prebačeni i sistemi "Tor-M2DT" i "Pancir-S".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Nikola

30.07.2020. 07:59

Не треба да се правдају због тога. Треба да их поставе што даље од својих граница.

Sparta

30.07.2020. 08:53

Rusi nisu dužni ama bas nikome da kao podnose izvjestaje ili da se pravdaju gdje ce svoje oruzje postavljati na svojoj teritoriji !!! Nikome !! Ali ako i kazu da su postavili, to je znak ovim sotonama sa zapada da je taj pravac zatvoren i bezbjedjen Ruskim naoruzanjem.. da ne bi sebi sotone dale za pravo da se tu muvaju !!!! Kratko i jasno kao dan !!!

Sale

30.07.2020. 10:33

Pa ako su ameri sanjali da će tud da se muvaju kao po Kineskom moru, tu su se grdno zavarali. Nek još kažu hvala da su ih Rusi upozorili šta ih tamo čeka ako se usude.

Yugo

30.07.2020. 15:14

Rusija je suverena država koja ne krši međunarodne zakone i netreba da se pravda niti odgovara na optužbe.Amerika krši sve međunarodne propise,da krenemo redom ratuje sa zemljama sa kojim ne granici i nema direktnog interesa osim financijskog u svojoj državi gdje je ljudska rasa stavljena ispod granice vrednosti,,,,,njihovi vojnici nigdje nemoraju da odgovaraju za svoje prestupe,za ratni zlocin nisu nigdje odgovarali iako su ubili dosad na planeti više ljudi nego što je poginulo u drugom svjetskom ratu a da ne pričamo za genocid nad indijanskim narodom gdje se procjenjuje da je ubijeno oko 250 milina Indijanaca iako ratni zlocin nezastareva u njihovim knjigama genocidni generali su heroji .