IGUMANIJA DA PRODA MERCEDES: Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril traži da sveštenici budu skromni kad kupuju automobile

POSLE velike buke koja se digla u moskovskim medijima ruski patrijarh Kiril naredio je nastojnici Pokrovskog manastira na Taganjki u Moskvi igumaniji Feofaniji(Miskinoj) da proda nedavno kupljeni "Mercedes Benc" S klase.

ИГУМАНИЈА ДА ПРОДА МЕРЦЕДЕС: Поглавар Руске православне цркве Кирил тражи да свештеници буду скромни кад купују аутомобиле

mk.ru

Patrijarh je upozorio da se pomoć manastiru treba koristiti na socijalne i humanitarne svrhe.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril je još jednom rekao da sveštenici ne treba da korisne raskošne automobile i da moraju da budu skromniji kod kupovine prevoznih sredstava.

Minulih dana moskovski mediji su pisali o tome da je Igumanija Feofanija kupila "mercedes" S klase za 9,5 miliona rubalja(1evro 80 rubalja).Feofanija očigledno voli skupe nemačke automobile jer joj je to četvrti "mercedes" na kojem se vozila.

Mitropolit Ilarion zadužen za spoljne poslove u Moskovskoj patrijaršiji je pre par godiuna preko TV u emisiji "Crkva i svet" objašnjavao da sveštenici ne trebaju da kupuju skupe automobile jer to nema nikakve veze sa pravim služenjem crkvi.Doduše mitroporlit Ilarion je kazao da se kritika odnosi na bogatije gradove jer sveštenici u provinciji i tako žive skromno jer su im i prihodi mali.

Pre skandala sa igumanijom Feofanijom pre nekoliko godina novinari su pisali o skupom automobilu episkopa Nektarija iz Orlovske oblasti.Njegov skupo uređeni džip "Tojota land kruzer" imao je tablice koje inače imaju vladini automobili.

Igumanija Feofanija nalazi se na čelu osim manastira i rukovodstva dva skupa hotela u Moskvi koji pripadaju Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

mk.ru

 

Skandal je počeo kad su moskovski novinari napali igumaniju Feofaniju koja hoće da se vozi u skupim "mercedesima" a nije htela da pomogne finansijski svešteniku Alekseju Golubevu da se leči njegov sin Kostja koji je kasnije umro.Detetu su bile potrebne dve skupe operacije u Belgiji za što je bilo potrebno 320 hiljada dolara.Posle toga usledili su napadi na igumaniju Feofaniju.Navodno da ženski manastir Pokrovski na Taganjki ima veliki prihod od davanja vernika.

Inače igumanija Feofanija je nagrađivana za svoj rad i njoj je svojevremeno patrijarh Kiril uručio Orden Jevrosiniije Moskovske 3 reda za dobrosavezsno vođenje manastira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna