VOL STRIT DŽURNAL: Nismo mi NJujork tajms

Tanjug

24. 07. 2020. u 21:54 >> 21:17

VIŠE od 280 novinara, urednika i drugih zaposlenih u "Vol strit džurnalu" ove nedelje je napisalo pismo izdavaču lista u kojem su izrazili zabrinutost zbog dezinformacija koje su objavljene u rubrici u kojoj se objavljuju lični stavovi.

ВОЛ СТРИТ ЏУРНАЛ: Нисмо ми Њујорк тајмс

Foto: Depozitfotos

Uredništvo je, u odgovoru koji je objavljen juče, odbacilo brigu zaposlenih i navelo da je to slučaj "kulture otkazivanja".

"Verovatno je bilo neizbežno da talas progresivne kulture otkazivanja stigne u Vol strit džurnal, pošto je prisutan u gotovo svakoj drugoj kulturnoj, poslovnoj, akademskoj i novinarskoj instituciji. Ali mi nismo Njujork tajms", napisalo je uredništvo lista.

U Njujork tajmsu je, posle objavljivanja teksta Toma Kotona, republikanskog senatora iz Arkanzasa, urednik rubrike za lične stavove podneo ostavku pošto su zaposleni bili zabrinuti da će Kotonov poziv na sprovođenje zakona savezne policije kako bi se ugušili protesti dovesti ljude u opasnost, prenosi RTS.

Osim toga, bili su zabrinuti i zbog toga što u Kotonovoj kolumni nedostaje adekvatna provera činjenica, u tolikoj meri da je tekst bio protivrečan tekstovima koje pišu novinari Njujork tajmsa.

Novinari Vol strit džurnala su pokazali sličnu zabrinutost u vezi sa proverom činjenica.

Naveli su nekoliko primera, uključujući i kolumnu potpredsednika SAD Majka Pensa, u kojoj je rekao da je strah od drugog talasa koronavirusa "prenaduvan" i naveo da je administracija uspešno rukovodila epidemijom.

Kao još jedan primer, zaposleni su naveli kolumnu "Mit o sistemskom policijskom rasizmu" za koju su rekli da su "činjenice selektivno predstavljene", kao i da je u tekstu "izveden pogrešan zaključak na osnovu osnovnih podataka".

Uredništvo Vol strit džurnala se u odgovoru zaposlenima nije osvrnulo na probleme u vezi sa proverom činjenica, kao ni na druge detalje koje su zaposleni naveli u pismu.

Odgovorili su da rubrika za lična mišljenja nudi alternativu "uniformnim progresivnim stavovima koji dominiraju u gotovo svim savremenim medijima".

"Dokle god nam naši vlasnici dozvoljavaju da tako radimo, rubrika za mišljenja će nastaviti da objavljuje autore koji svoje misli iznose u okviru tradicije snažnog i argumentovanog diskursa", napisalo je uredništvo.

Dodali su da će sve kolumne nastaviti da promovišu principe slobodnih ljudi i slobodnih tržišta, koji su važniji nego ikada u kulturi rastućeg konformizma i netolerancije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!