KORIDOR DUGAČAK 8.500 KM: Rusija gradi autoput "Evropa - Zapadna Kina"

Tanjug

19. 07. 2020. u 22:41

U RUSIJI počinje izgradnja autoputa Moskva-Nižnji Novgorod-Kazanj, što je deo međunarodnog megaprojekta "Evropa-Zapadna Kina", koji se realizuje u saradnji Rusije, Kazahstana, Belorusije i Kine.

КОРИДОР ДУГАЧАК 8.500 КМ: Русија гради аутопут Европа - Западна Кина

Buduća saobraćajnica imaće šest traka / Foto Z. Jovanović

Premijer Ruske Federacije Mihail Mišustin ocenio je da ovaj projekat "ima poseban značaj za celokupan evroazijski prostor".

Dužina "Novog puta svile" je 8.500 kilometara. Od toga više od 2.000 su na ruskoj teritoriji. Autoput će obezbediti putovanje između osam najvećih oblasti Rusije - Moskovska, Samarsko-Toljatinska, Nižnjenovgorodska i Kazanska.

"Projekat daje regionalni impuls u ubrzavanju razvoja. Ukupan rast domac?eg bruto proizvoda na tim teritorijama c?e biti vec?i od 500 milijardi rubalja do 2050. godine", ruski premijer Mihail Mišustin.

Još jedan, ne manje važan aspekt je otvaranje novih radnih mesta. Po rečima Mišistina, samo će se na gradilištima otvoriti više 30.000 radnih mesta, i još 130.000 u srodnim granama.

"To su grane kao što su autoindustrija, naftna industrija, elektronika, transport, logistika i druge", pojasnio je premijer.

Novim putem od Kazanja do Moskve će se putovati 6,5 sati pri brzini od 130 km na sat, prenosi Sputnjik.

Sada postoje dva puta od Evrope do Kine koji su dugi. Železnicom je potrebno oko dve nedelje putovanja, a morem preko Sueckog kanala - skoro 1,5 mesec.

Autoput Zapadna Evropa-Zapadna Kina počinje u Sankt Peterburgu vodi preko Moskve-Nižnjeg Novgoroda-Kazanja-Orenburga, zatim preko teritorije Kazahstana i Kine do grada Lianjunganga na obali Žutog mora.

Dužina trase je 8.445 km, a "Novi put svile" će skratiti putovanje automobilom do 10 dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)