POMPEO OTVORIO EVROPSKI FRONT: Državni sekretar SAD preti firmama koje rade na dva ruska gasovoda

D. SAVIĆ

18. 07. 2020. u 06:37

AUSTRIJA je kategorično odbacila američke planove za uvođenje eksteritorijalnih sankcija evropskim investitorima uključenim u gradnju gasovoda "Severni tok 2" i "Turski tok", založivši se za direktan dijalog umesto jednostranih kaznenih mera.

ПОМПЕО ОТВОРИО ЕВРОПСКИ ФРОНТ: Државни секретар САД прети фирмама које раде на два руска гасовода

Foto Tanjug AP

Beč je time odgovorio na pretnje američkog državnog sekretara Majka Pompea koji je najavio sankcije evropskim investitorima u rusko-nemački i rusko-turski gasovod, čiji krak vodi i prema Srbiji.

Precizirao je da je administracija predsednika SAD Donalda Trampa ukinula klauzulu koja je firme povezane s izgradnjom gasovoda poštedela 2017. godine kažnjavanja, kako je predviđao Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima kroz sankcije. Tako je sad otvoren put uvođenju kazni, čak i kompanijama koje su radile na gasovodima pre usvajanja tog američkog zakona 2017. godine.

- To nije ništa drugo do nastavak nelojalne konkurencije i pokušaj da se Evropljani prisile da kupuju skuplji gas, po manje povoljnim uslovima - ocenio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Vlasnik "Severnog toka 2" je ruski gigant "Gasprom", a u projekat su investirale nemačke kompanije "Vinteršal" i "Uniper", englesko-holandski "Šel", francuski "Anži", austrijski OMV. Izgradnja gasovoda do sada je koštala 9,5 milijardi evra. "Turski tok" ima dva kraka, od kojih jedan vodi ka Turskoj, a drugi preko Bugarske, Srbije, Mađarske, Slovačke do Austrije.

SAD obiluju prirodnim tečnim gasom, koji pokušavaju da izvezu Evropi i stoga se otvoreno suprotstavljaju gradnji gasovoda od Rusije ka Nemačkoj kroz Baltičko more, kao i od Rusije ka Turskoj, kroz Crno more. U tome Vašington uživa podršku i nekih istočnoevropskih zemalja, uz tvrdnju da se time povećava zavisnost Evrope od Rusije.

- Pomaganje projekata ruskog malignog uticaja neće biti tolerisano. Povucite se sada, ili rizikujete da snosite posledice - zapretio je Pompeo.

Foto Tanjug AP

Istovremeno poručuje i da su SAD, koje su za vreme Trampove administracije povećale proizvodnju ovog energenta, "uvek spremne da pomognu evropskim prijateljima da zadovolje svoje energetske potrebe". SAD već izvoze gas u Belorusiju, Poljsku i Ukrajinu.

DUPLO VIŠE za zapadnu evropu

Gasovod "Severni tok 2", koji je skoro završen, trebalo bi da udvostruči količinu direktnih isporuka ruskog prirodnog gasa u Zapadnu Evropu. Kompanija "Nort strim 2" ističe da će, ukoliko gasovod ne bude završen, Evropljani plaćati gas skuplje, a da su pretnje Stejt departmenta nepoštovanje interesa evropske industrije.

Vlada u Berlinu žali zbog američkih pretnji, ali ih smatra mešanjem u unutrašnja pitanja Nemačke. I EU je osudila američko mešanje u evropske poslove.

Pompeo, u međuvremenu, najavljuje razgovore sa evropskim saveznicima, Velikom Britanijom i Danskom, koja je odustala od ekoloških prigovora u vezi sa delom "Severnog toka 2", čime je omogućila početak radova na završetku gasovoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024