GUSKOVA - DŽONSONOVA PIŠE GLUPOSTI: Reakcija iz Moskve na podnošenje predloga nove rezolucije o Srebrenici

V. N.

17. 07. 2020. u 07:26

RUSKI doktor istorijskih nauka Jelena Guskova ocenila je juče da američka kongresmenka Edi Bernis Džonson, koja je podnela predlog nove rezolucije o Srebrenici u kongresu SAD, nije upoznata sa događajima na teritoriji bivše Jugoslavije, jer u tom slučaju ne bi, kako kaže, pisala takve gluposti.

ГУСКОВА - ЏОНСОНОВА ПИШЕ ГЛУПОСТИ: Реакција из Москве на подношење предлога нове резолуције о Сребреници

Foto I.Marinković

Guskova, u intervjuu za Srnu, kao primer navodi da Džonsonova u tekstu te rezolucije tvrdi "da su snage bosanskih Srba potpomognute vojnim i paravojnim snagama Srbije počele agresiju i etničko čišćenje u BiH 1992. godine".

- Zna li gospođa Edi Bernis Džonson da su se 1991-1992. godine Srbi pripremali za odbranu, a muslimani za rat - kaže Guskova i podseća na formiranje muslimanskih paravojnih jedinica "Zelene beretke" i "Patriotska liga" još 1991, deset meseci pre rata u BiH.

Podsetila je i da su prvo Slovenija i Hrvatska proglasile nezavisnost, a parlament tadašnje SR BiH je, bez prisustva Srba, izglasao odvajanje od SFR Jugoslavije, suprotno Ustavu, kao i da su se muslimani objedinili oko ideje "celovite nezavisne Bosne", dok se u džamijama vodila nacionalistička verska propaganda, kupovalo i delilo oružje.

Guskova je ocenila da je nova "gužva" u američkom parlamentu povezana sa unutrašnjim političkim obračunima i borbom za vlast.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (8)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja