KORONA PRAZNI DŽEPOVE GRAĐANA: Svakom drugom u Rusiji smanjena plata

SVAKOM drugom zaposlenom u Rusiji smanjena je plata zbog ekonomskih problema koji su se pojavili u vreme epidemije korone, tvrde analitičari Zberbanke, preko koje veliki broj građana dobija dohodak.

КОРОНА ПРАЗНИ ЏЕПОВЕ ГРАЂАНА: Сваком другом у Русији смањена плата

Foto: Jandeks

Ukupna suma za isplatu plata rekordno je pala i najniža je u poslednjih dvadeset godina. Mada su vlasti apelovale da se ljudi ne otpuštaju sa posla i da im se ne smanjuju plate, obećavajući pomoć firmama, pad primanja je zabeležen u 75 odsto kompanija u osnovnim oblastima ekonomije.

U martu su plate prosečno pale četiri odsto, kasnije su u aprilu pale šest, a u maju 7,6 odsto. Da je kupovna moć znatno pala, vidi se i po praznim restoranima, a u prodavnicama koje su dobro snabdevene, prosečan račun je sada znatno manji nego ranije.

Sociološka istraživanja naučnog centra "Perspektiva" navode da čak 44,6 odsto građana Rusije ima mesečni prihod manji od 15.000 rubalja, što je manje od 200 evra. Više od 25.000 rubalja, što je nešto više od 300 evra, prima tek 27 odsto zaposlenih Rusa. Ispada da je za preko 70 odsto onih koji primaju manje od 300 evra mesečno, glavni problem kako da sastave kraj sa krajem.

Mnoge posebno brine mogući gubitak posla. Prognoze su loše jer gazde najavljuju da će i onima koji ostanu da rade, morati da smanje plate. Zasad je svaki deseti građanin izgubio posao, tvrde da sociolozi.

U najboljoj poziciji su činovnici koji rade u državnim ustanovama. Oni nisu dobijali otkaze i nisu im smanjivane plate.

SKUP ŽIVOT

ZBOG toga što niko ne može sa sigurnošću da kaže hoće li biti drugog talasa korone, ni ekonomisti nisu u stanju da predvide kada će se vratiti poslovni optimizam i novi ambiciozni projekti. Bez novih poslova nije realno očekivati porast plata. A sadašnje su zaista jako male, pogotovo kad se zna da je život u ruskim velikim gradovima vrlo skup.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega