NAPETOST I RIZIK OD DRUŠTVENIH NEMIRA NA JESEN U ITALIJI

Milica Ostojić

10. 07. 2020. u 14:07

Postoji konkretan rizik u Italiji od društvenih nemira koji mogu krenuti u septembru i oktobru vezano za Kovid jer je evidentna napetost i jesen će biti veoma vruća, recesija utiče na socijalni bes, dodajući tome mafijaške poslove i zelenaštvo koje se uvuklo u ekonomske teškoće građana.

НАПЕТОСТ И РИЗИК ОД ДРУШТВЕНИХ НЕМИРА НА ЈЕСЕН У ИТАЛИЈИ

korona

Postoji konkretan rizik u Italiji od društvenih nemira koji mogu krenuti u septembru i oktobru vezano za Kovid jer je evidentna napetost i jesen će biti veoma vruća, recesija utiče na socijalni bes, dodajući tome mafijaške poslove i zelenaštvo koje se uvuklo u ekonomske teškoće građana.

To je alarm kojeg upućuje preko medija ministar Unutrašnjih poslova Italije Lućana Lamorđeze, podsećajući i na reagovanja ekstremne desnice i ekstremne levice, koje će takvu situaciju iskoristiti u svoje političke svrhe. A sve kao posledica spuštenih roletni, zaustavljenih aktivnosti, radnje koje ne rade, restorani zatvoreni jer nema posetilaca, čitavi sektori na kolenima i novo nezadovljstvo raste.

Šakalsko ponašanje mafija takođe raste, one se ubacuju u ekonomsko tkivo u teškoćama prodavaca, privredika, pozajmljujući im novac sa zelenaškim kamatama. Čitava ova kriza može postati okidač na jesen jer takva realnost postaje plodan teren, s obzirom da veliki broj građana ne može da zadovolji ni svoje osnovne dnevne potrebe, upozorava ministar.

Zajedno sa tim nevoljama ide i ona koja se zove namera da se uskoči pod političkim profilom i sa mogućnim protestima na trgovima. Rizik za to je konkretan za septembar i oktobar jer će se tada videti ishod sadašnje ekonomske krize.

Ministar Lamorđeze već je pre više sedmica naznačavala opasnost koja može doneti perfektno stanište za kriminalne organizacije i opominjala privrednike da se obraćaju institicijama u razrešavanju problema a ne zelenašima "jer igra nije samo u preživljavanju vaših aktivnosti već i u spašavanju legalne ekonomije".

Sada se svemu tome dodaje i onaj alrm od ekstremne desnice i ekstremne levice koje koriste generalno nezadovoljstvo čineći sve da izbije neka varnica tokom jesenjih protesta. I postoji ozbiljna bojazan da snage javnog reda postanu meta onih koji su usplahireni i postanu osobe "van sebe", takvih slučajeva i napetosti bivalo je uz sukobu sa policijom od strane ekstremne desnice jer je policija intervenisala zbog nepopštovanja pravila održavanja distance i zabrane okupljanja u vreme Kovida.

"Vidim nasilničko ponašanje protiv snaga javnog reda koje je za apsolutnu osudu i njima odajem moju ličnu zahvalnost kao i onu svih Italijana jer garantuju demokratski poredak i bezbednost građana". Ministar naglašava da je i dalje na snazi prioritet Vlade da se nastavi izbegavanje stvaranja novih žarišta koja dovode do infekcija, s posebnom pažnjom na aktuelne slučajeve Kovida koji stiže iz inostranstva, zato je Italija uvela zabranu ulaska građana iz 13 zemalja (među njima iz našeg regiona Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija).

Cilj je izbeći krizu stvaranja novih žarišta, za to sprovodimo sve neophodne aktivnosti u osmatranju, kontrolisanju dolazaka i mogućni povratak vanrednog stanja, sve se čini da se izbegne novi lockdown i još teža ionako komplikovana ekonomska situacija. Ne možemo zanemariti mogućni povratak virusa na jesen zato naše ponašanje mora da bude još odgovornije, zaključuje ministar Unutrašnjih poslova Italije Lućana Lamorđeze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna