Korona odlaže paradu u 14 gradova u Rusiji

Branko Vlahović

16. 06. 2020. u 10:04

Od stalnog dopisnika MOSKVA Zbog epidemije korona virusa u 14 gradova u Rusiji biće odložena parada u čast Dana pobede, koja je trebaloda se održi 24. juna. Zbog toga se građanima savetuje da ove godine ostanu uz televizore i gledaju paradu na Crvenom trgu u Moskvi.

Корона одлаже параду у 14 градова у Русији

Foto: Novosti arhiva

Za razliku od Moskve, gde lekari tvrde da je u maju prošao pik epidemije i da virus slabi, samo trista kilometara istočnije u Jaroslavlju otkazana je parada zbog korone. Tamošnje vlasti su u dogovoru sa Ministarstvoim odbrane Rusije odlučile da glavnom ulicom prođevojna tehnika i vojna muzika. I u Irkutski su vlasti otkazale paradu i planirane svečanosti. Po najnovijim podacima, u Irkutskoj oblasti je zaraženo 4747 ljudi. U poslednja 24 sata tamo je zaraženo 179 ljudi. Do sada je u Irkutskoj oblasti od korone umrlo 39 ljudi.

Parade neće biti ni u Kursku, Permu, Belgorodu, Saranjsku, Jakutsku, Penzi, Vologdi, Čeljabinsku, Pskovu, Orlu, Petropavlovsku –Kamčatskom i Nižnjem Tagilu i Irkutsku..

U Orlu će biti samo polaganje venaca na vojnom memorijalu. U Permu su odložili paradu do 3 septembra. A u Kursku će parada biti 23. avgusta, na dan završetka čuvene Kurske bitke.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je kazao da u gradovima koji su odlučili da odlože paradu najbolje znaju kakva je realna situacija sa epidemijom korone virusa pa je zato i dato pravo lokalnim rukovodstvima da odluče može li se ili ne održati parada.

Želja rukovodstva u Moskvi je bila da se osim u Moskvi 24. juna parada održi u devet gradova koji su proglašeni gradovima herojima, kao i u drugih 19 većih ruskih gradova, gde se nalaze štabovi vojnih okruga.

Osim u Moskvi, 24. juna će se održati parada u Sankt Peterburgu, Tuli, Smoljensku, Kalinjingradu i Voronježu. U južnom vojnom okrugu parada će biti u Volgogradu, Sevastopolju, Kerču,Simferopolju,Rostovu na Donu, Novočerkasku, Novorosijsku, Stavropolju, Vladikavkazu i Kaspijsku.

Vlasti su odlučile da se parada održi i u Murmansku, Severomorsku, Samari, Kazanju, Uljanovsku, Jekaterinburgu, Novosibirsku, Kemerovu, Novokuznjecku, Čiti, Ulan Udeu, Belgorodu, Habarovsku, Usurijsku, Vladivostoku i Južno Sahalinsku.

U poslednjih 24 sata u Rusiji je registrovano 8248 osoba zaraženih korona virusom. Dan pre u Rusiji je bilo registrovano 8246 slučajeva. U Rusiji je do sada ukupno od korone obolelo 545 458 ljudi.

Lekari kažu da već osam dana zaredom broj obolelih u Moskvi manji je od dve hiljade. U poslednjih 24 sata u Moskvi je registrovano 1416 slučajeva a iz bolnica je otpušteno 2874 ljudi. Preminula su 52 bolesnika. Ukupno je u Moskvi umrlo od korone 3386 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna