"HITAN PREKID VATRE U GAZI PREDSTAVLJA IMPERATIV": Si nakon sastanka sa egipatskim predsednikom

Tanjug

30. 05. 2024. u 08:23

KINESKI predsednik Si Đinping izjavio je u razgovoru sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem u Pekingu da hitan prekid vatre u Pojasu Gaze predstavlja imperativ zbog velikog broja civilnih žrtava i humanitarne situacije koja je krajnje zabrinjavajuća.

ХИТАН ПРЕКИД ВАТРЕ У ГАЗИ ПРЕДСТАВЉА ИМПЕРАТИВ: Си након састанка са египатским председником

Foto: Szilard Koszticsak/MTI via AP

Si je ukazao da je neophodno izbeći prelivanje sukoba na region Bliskog istoka i sprečiti još katastrofalniju humanitarnu krizu u Pojasu Gaze, prenela je agencija Sinhua.

Si je istakao da je Kina duboko ožalošćena zbog velikog broja žrtava nedužnih civila u Gazi, napominjući da je rešenje o uspostavljanju dve države važno za palestinsko pitanje.

Kineski predsednik je naglasio da Peking snažno podržava Palestinu da postane punopravna članica Ujedinjenih nacija.

- Kina ceni važnu ulogu Egipta u smirivanju situacije i pružanju humanitarne pomoći, i spremna je da radi sa Egiptom kako bi se nastavilo pružanje pomoći ljudima u Gazi i promovisalo potpuno, pravedno i trajno rešenje palestinskog pitanja - naveo je El Sisi.

El Sisi je na Forumu za saradnju Kine i arapskih država u Pekingu pozvao međunarodnu zajednicu da osigura da Palestinci ne budu prisilno raseljeni iz ratom razorenog Pojasa Gaze, prenosi Al Džazira.

U govoru na tom Forumu, kineski predsednik je istakao želju Kine za bližim vezama sa arapskim svetom.

Si je takođe obećao donaciju od tri miliona dolara agenciji Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRVA) i obećao kinesku podršku za obnovu Pojasa Gaze.

Nakon razgovora, predsednici Kine i Egipta prisustvovali su potpisivanju bilateralnih dokumenata o saradnji u različitim oblastima, koji podrazumevaju plan unapređenja ekonomske, investicione i naučno-tehnološke saradnje.

Dve strane su izdale i zajedničko saopštenje o produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

BONUS VIDEO: BAJDENOVO PRISTANIŠTE: Pomoć pristiže

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!