"VIKALI SU NA NAS" Sijarto o pomoći Ukrajini: Nismo podlegli pritisku – ne odobravamo nove milijarde za Kijev

Novosti online

27. 05. 2024. u 16:11

MAĐARSKA, uprkos pritisku, nije saglasna sa izdvajanjem novih 6,5 milijardi evra iz Evropskog fonda za mir za naoružanje Kijeva, izjavio je ministar spoljnih poslova zemlje Peter Sijarto.

ВИКАЛИ СУ НА НАС Сијарто о помоћи Украјини: Нисмо подлегли притиску – не одобравамо нове милијарде за Кијев

FOTO: AP/Tanjug

Prema njegovim rečima, tokom sednice ministara inostranih poslova članica Evropske unije, predstavnici Nemačke, Litvanije, Poljske, Irske i drugih zemalja vršili su ogroman pritisak na Budimpeštu, koji je čak prelazio u vikanje.

Sijarto je takođe dodao da se mađarske kompanije i dalje suočavaju sa diskriminacijom u Ukrajini.

Takođe, mađarski ministar je naglasio da Budimpešta neće podržati 14. paket antiruskih sankcija EU, jer je u potpunosti suprotan njenim ekonomskim interesima i predstavlja pretnju po njenu energetsku bezbednost.

Prema njegovim rečima, 14. paket sankcija bi u slučaju njegovog usvajanja ograničio izvoz mađarskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju i otežao bi plaćanje ruskih energenata, što bi potencijalno značilo prekid njihovih isporuka.

Pored toga, sankcije bi značajno usporile i investicije u nuklearnu elektranu „Pakš-2“.

Sijarto je još naglasio da se njegova zemlja usprotivila i predlogu EU da zapadni instruktori obučavaju ukrajinske vojnike na teritoriji Ukrajine.

On je istakao da se obuka ukrajinskih vojnika sprovodi prema programu EU, ali u njoj učestvuju instruktori iz zemalja NATO.

- Iz tog razloga, realizacija ove "sulude ideje" o održavanju takvih vežbi na teritoriji Ukrajine mogla bi da dovede do direktnog sukoba NATO i Rusije - ocenio je Sijarto.

Ministar je još naglasio da Ukrajinci beže iz zemlje, jer ne žele da idu na front, u sigurnu smrt.

On je zaključio da trenutni problem Ukrajine nije u nedostatku oružja, koje Zapad šalje Kijevu, već u deficitu ukrajinskih vojnika koji bi to oružje koristili.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)