UKRAJINCI NEĆE AMERIČKE RAKETE? Britanski analitičar – HIMARS projektili neefikasni protiv Rusa (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 05. 2024. u 16:03 >> 16:11

UKRAJINA je počela da odustaje od američkih raketa zbog njihove neefikasnosti u zoni specijalne operacije, izjavio je britanski analitičar Aleksandar Merkuris na svom Jutjub kanalu.

УКРАЈИНЦИ НЕЋЕ АМЕРИЧКЕ РАКЕТЕ? Британски аналитичар – ХИМАРС пројектили неефикасни против Руса (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

-Oni (Oružane snage Rusije) su uspele da uspešno ometaju GPS sisteme za navođenje koje Sjedinjene Američke Države isporučuju Ukrajini. Počev od maja 2023. pojavljivali su se izveštaji da Rusi uspešno ometaju rakete ‘hajmars’, a pre izvesnog vremena dobili smo još jedan izveštaj o uspešnom ometanju artiljerijske granate ‘ekskalibur’. Sada ‘Vašington post’ piše da je ‘ekskalibur’ bio toliko neefikasan da su Ukrajinci na kraju potpuno prestali da ga upotrebljavaju, primetio je on.

Prema rečima stručnjaka, „hajmars“ sistemi više ne rade kako treba u zoni specijalne operacije. Istovremeno je dodao da ukrajinska vojska sada pokušava da koristi rakete „atakams“, čije su rezerve ograničene.

Foto MO Rusije

-U ranim fazama, kada Sjedinjene Američke Države ili zapadne sile isporučuju sisteme naoružanja, ne prođe mnogo vremena – ponekad šest nedelja, ponekad malo više od par meseci – pre nego što Rusi nauče kako ono radi, prilagode mu se i mogu da mu se suprotstave, istakao je Merkuris.

Činjenica da je ruska vojska uspela da obori toliko mnogo „atakamsa“ od početka njihovih isporuka govori o tome da će njihova efikasnost brzo opasti, zaključio je ekspert.

Zapadni mediji više puta su primećivali efikasnost ruskih sistema za radioelektronsko ratovanje. Tako je „Njujork tajms“ pisao da se ovi sistemi uspešno koriste za uništavanje ukrajinskih dronova.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)