SUNAK REŠIO DA VRATI OBAVEZNI VOJNI ROK U BRITANIJI: Evo šta je plan ako torijevci pobede na izborima (FOTO)

Novosti online

26. 05. 2024. u 08:53

RIŠI Sunak, britanski premijer koji je prošle nedelje raspisao prevremene parlamentarne izbore zakazane za 4. jul, kazao je da će vratiti služenje vojnog roka u zemlji ukoliko njegovi torijevci opet osvoje većinu u parlamentu.

СУНАК РЕШИО ДА ВРАТИ ОБАВЕЗНИ ВОЈНИ РОК У БРИТАНИЈИ: Ево шта је план ако торијевци победе на изборима (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP photo

Skaj njuz prenosi da je odlazeći predsednik vlade u Londonu rekao da će 18-godišnjim Britancima biti data mogućnost da biraju između pune vojne obaveze u periodu od 12 meseci ili obavljanja volonterskog rada jednog vikenda mesečno tokom godinu dana.

Navodi se da je ovo prva Sunakova najava šta planira da radi ako Konzervativna partija ponovo osvoji vlast od početka predizborne kampanje.

Sunak je kazao da će testiranjem biti utvrđeno ko može u vojsku, odnosno da li će ta osoba da bude pridodata oružanim snagama ili sajber odbrani.

U slučaju odabira opcije volonterskog rada, mladi ljudi bi morali da provedu ukupno 25 dana obavljajući poslove za policiju, vatrogasce, Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS) ili dobrotvorne organizacije koje pomažu usamljenim starim ljudima.

Sunak je rekao da će novi model koji je on isplanirao "omogućiti mladim ljudima šansu da promene život" i ovladaju "veštinama iz stvarnog sveta".

Foto Tanjug/AP

 

U autorskom tekstu za list Mejl on sandej britanski premijer je imao i poruku za "one koji se žale da nije razumno vratiti obavezno služenje vojnog roka".

- Ja im kažem: državljanstvo donosi i obaveze, a ne samo prava. Biti Britanac je više od reda u koji stanete prilikom pasoške kontrole - kazao je Sunak.

Podseća se da su njegovi torijevci takođe ocenili da bi vraćanje vojne obaveze smanjilo stepen kriminala, a da istraživanja pokazuju da volontiranje povećanja osećaj društvene odgovornosti.

Navodi se da će specifični detalji Sunakovog plana biti utvrđeni u okviru novoformirane Kraljevske komisije, savetodavnog tela osnovanog sa ciljem istraživanja značajnih pitanja.

Izvori iz Konzervativne partije kazali su britanskim medijima da će protiv tinejdžera koji odbiju da idu u vojsku ili volontiraju biti razmotrene kazne.

Skaj njuz podseća da je obavezno služenje vojnog roka u Velikoj Britaniji uvedeno u januaru 1949. i da su fizički spremni mladići starosti od 17 do 21 godine morali da provedu 18 meseci u oružanim snagama, da bi taj period od 1950. bio uvećan na dve godine.

Obavezni vojni rok je ukinut 1960, a poslednji pripadnik britanskih oružanih snaga obučen po tom sistemu otpušten je iz vojske 1963.

Konzervativci procenjuju da će novi program koji je najavio Sunak koštati 2,5 milijardi funti godišnje zaključno sa 2029/30. godinom, a bio bi finansiran novcem koji je ranije korišćen u okviru Fonda za zajednički prosperitet Ujedinjenog Kraljevstva i putem suzbijanja izbegavanja plaćanja poreza.

BONUS VIDEO: VATROMET KOD BEOGRADSKOG POBEDNIKA: Kad "delije" slave Zvezdinu titulu na Kalemegdanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)