RAT U UKRAJINI: Kijev bi u kontranapad: Ove snage su mu na raspolaganju; Brestovo pred padom; Rusi zauzeli i Ivanovku (VIDEO/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

25. 05. 2024. u 07:33 >> 21:58

RAT u Ukrajini – 821. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Кијев би у контранапад: Ове снаге су му на располагању; Брестово пред падом; Руси заузели и Ивановку (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Raketirana belgorodska oblast, poginula žena

Jedna žena je poginula nakon što je ukrajinska vojska granatirala selo Dubovo u Belgorodskom regionu Ruske Federacije.


Prema navodima gubernatora regiona Vjačeslava Gladkova, ruski PVO sistemi odobirili su 15 vazdušnih meta (raketa ispaljenih iz VBR Vampir), međutim, jedan projektil je pogodio dvorište jedne kuće usled čega je poginula žena i ranjeno je još četvoro ljudi.
 

Kijev bi u kontranapad: Ove snage su mu na raspolaganju

Napadačka operacija Oružanih snaga Rusije na severu Harkovske oblasti izazvala je ozbiljnu konfuziju ne samo u komandi Oružanih snaga Ukrajine, već i među zapadnim partnerima Kijeva. Istovremeno, mnogi stručnjaci su napredovanje ruske vojske u ovom pravcu nazvali najbržim, ne računajući događaje na početku rata.

 

Brestovo pred padom

Ruska armija završava oslobađanje Berestovog u kupjanskom pravcu. Glavne snage VSU su već izbačene iz sela u rejonu Kupjansko-Svatovski, u toku je akcija čišćenja.

-Ukrajinski vojni analitičari su dan ranije izvestili da je ruska pešadija napredovala duž Centralne ulice do 550 metara, zauzevši polovinu sela i tu se uporište.

Takođe na istoku, ruske oružane snage su napredovale ka Stelmahovki.

 

Rusi zauzeli Ivanovku (VIDEO)

Vojnici 47. divizije podigli su rusku zastavu, oslobađajući Ivanovku u Harkovskoj oblasti.

Ruske jedinice kreću dalje ka Stepovoj Novoselovki.

 

Ruska ofanziva se nastavlja na Kupjanskom pravcu

Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju sa napadima na ukrajinske položaje napredovanjem u oblastima naselja Novoegorovka, Petropavlovka i Ivanovka. Ovo sledi iz izveštaja i ruskih ratnih dopisnika i ukrajinskih izvora.

Konkretno, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine u svom izveštaju govori o teškoj situaciji na kupjanskom pravcu. Ukrajinska komanda više ne pokušava da sakrije loš položaj ukrajinskih oružanih snaga na ovom sektoru fronta.

Foto Tanjug/AP

Važno je napomenuti da je još ranije ukrajinska vojska izgubila kontrolu nad naseljem Ivanovka. Uprkos aktivnim pokušajima da povrate kontrolu, ukrajinska vojska to nije uspela.

ituaciju na frontu komplikuje nedostatak utvrđenih odbrambenih linija za ukrajinsku vojsku u oblasti Harkova. Zbog toga je im je sve teže da zaustave intenzivan juriš ruskih snaga.

Čak i ukrajinski vojni eksperti, da se ne govori o zapadnim analitičarima, priznaju da je neuspeh Oružanih snaga Ukrajine u ovoj oblasti moguć zbog visoke korupcije i pronevere sredstava izdvojenih za izgradnju utvrđenja. Kao rezultat toga, ukrajinska vojska je jednostavno izgubila priliku da pruži snažan otpor napredujućim ruskim trupama, što je stvorilo rizik od daljeg prodora ruske vojske u dubinu Harkovske oblasti.

Najvažnije sa brifinga MO Rusije: VSU izgubili više od 1000 vojnika i veliki broj tehnike (VIDEO)

Ruske snage nastavljaju da napreduju u dubinu odbrane protivnika u Harkovskoj oblasti: nanet je poraz ukrajinskim snagama u području mesta Jurčenkovo i Bakšejevka, odbijena su dva kontranapada kod Volčanska i Glubokog, zauzeti su povoljniji položaji u području Stepove Novoselovke.

Ruska vojska je tokom proteklog dana gađala mesto privremenog dislociranja stranih plaćenika u Ukrajini.

Jedinice grupe „Sever“ nanele su poraz ljudstvu i tehnici dve ukrajinske brigade. Odbijena su dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine.

Jedinice grupe „Istok“ zauzele su povoljnije položaje i odbile ukrajinski napad.

Jedinice Zapadne grupe Oružanih snaga Rusije zauzele su povoljnije položaje i nanele poraz formacijama jedne brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Oružane snage Ukrajine izgubile su do 210 vojnika u zoni odgovornosti Zapadne grupe Oružanih snaga Rusije.

Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti ruske grupe snaga „Sever“ broje do 220 vojnika, uništena je i haubica „pancerhaubic“ 2000.

Južna grupa Oružanih snaga Rusije poboljšala je položaj na frontu i porazila ljudstvo i tehniku dve brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Sistemi PVO u toku proteklog dana oborili su 25 bespilotnih letelica, jednu avionsku bombu „hamer“ i tri protivradarske rakete HARM.

Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti Južne grupe ruskih trupa premašili su 375 vojnika.

Jedinice grupe „Centar“ Oružanih snaga Rusije odbile su tri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine.

Jedinice grupe trupa „Jug“ uništile su dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine.

Oružane snage Ukrajine izgubile su do 410 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Centar“ Oružanih snaga Rusije.

Antonov: SAD nisu zaintaresovane za kraj rata

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov rekao je da američke vlasti ponovo pokazuju nezainteresovanost za prekid borbenih dejstava u Ukrajini i pozvao ih je da prestanu sa pokušajima da „produže agoniju režima” u Kijevu.

Foto: Printskrin

Belgorod granatiran više od 150 puta za 24h

Ukrajinske snage su u toku proteklog dana više od 150 puta granatirale Belgorodsku oblast iz artiljerije i gađale dronovima, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Zelenski: Prekid vatre bio bi opasan za Ukrajinu

Vladimir Zelenski je izjavio da ne vidi mogućim razmatranje pitanja o prekidu vatre sa Rusijom.

-Primirje danas... To je za nas veoma, veoma, rekao je on, prenosi „Orda“.

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

On tvrdi da Rusija može „iskoristiti tu okolnost da ojača svoju poziciju“.

Ukrajinska vojska u kritičnoj situaciji

Situacija za Oružane snage Ukrajine postaje kritična, pošto Ukrajinci ne uspevaju da odbijaju napade ruske vojske, izjavio je komandant bataljona ukrajinske vojske Jurij Fedorenko za „Njujork tajms“.

Eksplozija u Černigovu

U Černigovu na severu Ukrajine odjeknula je eksplozija, piše ukrajinski list „Strana“.

Zelenski: Ne brinu me razgovori o nelegitimnosti

Vladimir Zelenski je izjavio da ga ne brinu razgovori o njegovoj neligitimnosti kao predsednika Ukrajine posle 20. maja, kada mu je zvanično istekao mandat.

Foto: Profimedia

-Svi normalni ljudi, koji znaju da čitaju zakone, pročitaće ih i izvući zaključak. Prema tome, to me, iskreno, ne muči mnogo, rekao je Zelenski za list „Orda“, pozivajući se na Ustav Ukrajine.

Međutim, on nije precizirao koji tačno deo glavnog zakona treba „proučiti“.

 

 

Moskva će uzvratiti ukoliko zapad pokuša da uzme zamrznutu rusku imovinu

Rusija će uzvratiti ukoliko G7 pokuša da upotrebi zamrznutu rusku imovinu za pomoć Ukrajini, rekao je ruski ministar finansija Anton Siluanov.

(Reuters)

Rojters: Ruske snage ušle u selo Arhagenlsko u Donjeckoj oblasti

Ruske snage su ušle su u selo Arhangelsko u istočnoj Donjeckoj oblasti, prenosi Inrefaks saopštenje Ministarstva odbrane Rusije.

Ministarstvo navodi da ruske snage napreduju i u oblasti Harkova, nakon što su odbile dva kontranapada.

(Reuters)

G7 će pokušati da upotrebi zamrznutu rusku imovinu za pomoć Ukrajini

Grupa sedam (G7) najrazvijenijih zemalja ispitaće načine za korišćenje budućih prihoda od zamrznutih ruskih sredstava za pomoć Ukrajini, navodi se u nacrtu saopštenja ministara finansija i guvernera centralnih banaka G7 u koji je Rojters imao uvid.

Agencija navodi da je izvor iz G7 rekao da saopštenje neće pretrpeti značajne promene pre nego što konačna verzija bude objavljena kasnije danas nakon sastanka u Strezi na severu Italije.

Sastanku ministara finansija G7 prisustvuje i ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko, a cilj sastanka je da se pripreme načini pomoći Ukrajini pre nego što to pitanje bude na dnevnom redu na samitu šefova vlada G7 koji je planiran za sredinu juna.

(Reuters)

Foto Tanjug/AP

 

Eksplozije u Harkovskoj oblasti

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov saopštio je da je u jednom od gradskih okruga odjeknula eksplozija.

Nešto ranije, u granatiranju Harkovske oblasti ranjen je muškarac, rekao je Oleg Sinjnegubov, šef regionalne vojne administracije.

(Ukrinform)

 

Odgovor Državne dume na Stoltenbergov poziv

Poziv generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da se ukinu neka ograničenja za udare na rusku teritoriju je sulud, rekao je poslanik Državne dume iz regiona Krim, član Komiteta za bezbednost Mihail Šeremet.

- Stoltenbergov poziv diktira opsesija ratom i želja da se po svaku cenu naudi Rusiji, ne razmišljajući o mogućim katastrofalnim posledicama po stanovništvo zapadnih zemalja - rekao je Šermet.

Kako je istakao, generalni sekretar alijanse čini sve da još više rasplamsa sukob, istovremeno pretvarajući Evropu "u bure baruta".

(Izvestija)

 

Poljanski: Rusija i Ukrajina veoma daleko od napretka ka pregovorima

Rusija i Ukrajina su u ovoj fazi "krajnje udaljene" od praktičnih koraka ka pregovorima o rešavanju sukoba, izjavio je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

- U ovoj fazi, mi smo veoma daleko od bilo kakvog praktičnog napretka ka pregovorima, a razlozi za to su sasvim jasni, pre svega, režim u Kijevu i njegov lider zabranjuju ulazak u bilo kakve pregovore sa Rusijom, to je zakonski utvrđeno na kraju 2022. godinje - rekao je Poljanski u intervjuu za RIA Novosti.

On je dodao da je predlog predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog poznat kao "formula mira" nerealan ultimatum Rusiji i da Moskva nema nijedan razlog da o tome raspravlja.

Prema oceni Poljanskog, ta platforma predstavlja "određenu vrstu ultimatuma" i nema apsolutno nikakvog razloga da bilo ko u svetu o tome raspravlja, posebno Rusija.

(Tanjug)

Foto: Jutjub/RussiaUN/Profimedia/Ilustracija

 

 

Moskva: Uništena dva drona iznad Belgorodske i jedan iznad Kurske oblasti

Ruske PVO snage noćas su uništile dva ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti i jedan dron iznad Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

(Izvestija)

Poljski šef diplomatije pozvao na dugoročno ponovno naoružavanje Evrope

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski pozvao je na dugoročno ponovno naoružavanje Evrope, ističući da se zalaže za najveće moguće uključivanje Velike Britanije u odbrambene strukture EU što je neophodno, kako je naveo, "da bi se pobedile ruske imperijalne ambicije".

Sikorski je ukazao da Evropa zaostaje u oblasti naoružavanja zbog dugogodišnjeg nedovoljnog ulaganja u odbrambenu tehnološku i industrijsku bazu EU. Sikorski je istakao u intervjuu za Gardijan, tokom posete Londonu gde se sastao sa britanskim šefom diplomatije Dejvidom Kameronom, da Poljska smatra da Ukrajina ima pravo da napada vojne ciljeve unutar Rusije.

Sikorski je podsetio da Poljska troši četiri odsto svoga BDP-a na odbranu, ističući da i druge članice EU moraju da dostignu taj nivo. Napomenuo je da Rusija troši 40 odsto BDP-a i da ima 3,5 miliona ljudi zaposlenih u vojno-industrijskom kompleksu. Sikorski se založio da ubuduće u EU izglasavanje sankcija prema Rusiji ne mora da bude jednoglasno, kao i da se kršenje tih sankcija tretira kao krivično delo i da bude u nadležnosti evropskog tužilaštva.

Kremlj: Nema potrebe za mobilizacijom

U Rusiji nema potrebe za mobilizacijom, ruski predsednik je više puta govorio o tome, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je tim rečima prokomentarisao pisanje „Fajnenšel tajmsa“ da bi krajem ove ili početkom sledeće godine Rusija mogla navodno da objavi novi talas mobilizacije.

„Teško da 'Fajnenšel tajms' razume pravu sliku. Može se samo reći da aktivno primamo dobrovoljce po ugovoru, to je svakodnevno u toku. Predsednik je više puta govorio da, po mišljenju vojske, potrebe za tim (mobilizacijom) nema“, rekao je Peskov.

BONUS VIDEO:

BAJDENOVO PRISTANIŠTE: Pomoć pristiže


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)