„MOŽEMO SA SIGURNOŠĆU DA KAŽEMO“ Direktor FSB: Ukrajinska obaveštajna služba direktno umešana u teroristički napad na „Krokus“

Novosti online

24. 05. 2024. u 09:19

GLAVNA obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine direktno je povezana sa terorističkim napadom na „Krokus siti hol“ na periferiji Moskve, kada su 144 osobe poginule, izjavio je direktor Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) Aleksandar Bortnjikov.

„МОЖЕМО СА СИГУРНОШЋУ ДА КАЖЕМО“ Директор ФСБ: Украјинска обавештајна служба директно умешана у терористички напад на „Крокус“

Foto: Printskrin/IKS

- Već sada možemo sa sigurnošću da kažemo da je ukrajinska vojna obaveštajna služba direktno povezana sa ovim napadom. Utvrdićemo sve okolnosti zločina i svi umešani biće procesuirani - saopštio je Bortnjikov na sednici Saveta rukovodilaca organa bezbednosti i specijalnih službi zemalja-članica ZND u Biškeku.

Kako je rekao, već je uhapšeno više od 20 osoba umešanih u teroristički napad, među kojima su i saučesnici i izvršioci zločina.

- Dvojica od četiri učesnika napada stigla su u Rusiju iz Turske neposredno pre terorističkog napada - dodao je Bortnjikov.

Direktor FSB-a precizirao je da su pripremu, finansiranje, napad i bekstvo terorista koordinirali preko interneta pripadnici „Glasa Horasana” iz avganistansko-pakistanske zone (DAEŠ, teroristička organizacija, zabranjena u Rusiji)).

- Teroristi su dobili jasnu komandu da se, nakon što izvrše teroristički napad, upute ka ukrajinskoj granici, gde je na toj strani pripremljen 'prozor' - podsetio je direktor FSB-a.

Jedan od ciljeva naručilaca terorističkog napada bio je narušavanje odnosa između zemalja ZND uz pomoć verskih i nacionalnih faktora, naveo je Bortnjikov.

- Naši geopolitički protivnici očekuju da će uništiti jedinstvenu međunacionalnu i međuversku ravnotežu koja je nastala tokom dugog perioda suživota naših naroda - poručio je on, zahvaljujući se kolegama iz specijalnih službi država članica ZND na podršci i pomoći.

Istraga se vodi uz asistenciju obaveštajnih službi iz Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana i Uzbekistana, dodao je Bortnjikov.

- Želim da uverim sve da će se sve okolnosti zločina utvrditi i da svi koji su u njega umešani neće izbeći kaznu - istakao je on.

Podsetimo, u terorističkom napadu na posetioce koncerta 22. marta u „Krokus siti holu“ poginule su 144 osobe, od čega šestoro dece, a povređena je 551 osoba.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: U INAT REZOLUCIJI: Trobojke se vijore Beogradom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEĆU DA SE IZVINJAVAM ŠTO SE DIVIM NOVAKU: Đoković gleda i ne veruje, ovakav tekst o njemu skoro nije napisan