VELIKE VESTI ZA TAJIPA ERDOGANA: Predsednik Turske prezadovoljan odlukom protiv neprijateljske zemlje

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

22. 05. 2024. u 20:34

PREDSEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas u Ankari da je veoma zadovoljan odlukom Norveške, Irske i Španije da priznaju nezavisnu palestinsku državu.

ВЕЛИКЕ ВЕСТИ ЗА ТАЈИПА ЕРДОГАНА: Председник Турске презадовољан одлуком против непријатељске земље

Foto: Turkish Presidency via AP, File

- Veoma sam zadovoljan. Čestitamo njihovim liderima na ovoj savesnoj odluci. Pozivamo zemlje koje još nisu priznale državu Palestine da preduzme isti korak. Palestina će ostvariti pobedu - poručio je Erdogan. 

Naglasio je da "nezavisna i suverena Palestina mora biti uspostavljena sa granicama iz 1967. godine", poručio je on na ceremoniji dodele međunarodnih nagrada za dobrotu u Kongresnom i kulturnom centru Beštepe, prenosi TRT Haber.

On je istakao da je u Gazi je od 7. oktobra počinjen jedan od najbrutalnijih napada u ovom veku, a da je Pojas Gaze pretvoren u dečje groblje.

- Za krvoproliće u Gazi odgovorni su i oni koji ih podržavaju. Nemojte misliti da će se tlačitelji izvući sa onim što rade. Krv nevinih stanovika Gaze zalepljena je na čelo onih koji su ih napali - naglasio je turski lider.

Erdogan je napomenuo da sve dok zapadne sile podržavaju izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, okupacija Palestine se neće završiti i poručio da izraelsku administraciju treba zaustaviti što je pre moguće.

- Zaustavljanje masakra je prvi korak. Počinioci genocida moraju da odgovaraju pred licem pravde. Izrael proliva krv i oduzima živote već 76 godina. Otvoreno uzurpira palestinske zemlje. Svaki put jasno pokazuje da ne poznaje zakon. Ali taj sistem je i dalje zaštićen - rekao je on. 

Erdogan je rekao da Turska stoji uz ''palestinske borce otpora'' i da je ukupna količina pomoći poslata u Gazu prevazišla 54 hiljade tona.

- Palestinski narod je ubijan i iskušavan glađu i žeđu. Proživljavali su sve vrste mučenja. Ali nikada se nisu povinovali ugnjetavanju i tlačiteljima. Oni nastavljaju da brane ljudsko dostojanstvo. Odavde pozdravljam hrabre sinove Gaze i Ramale u ime svoje zemlje - poručio je on.

Dodao je da se Turska uvek trudi da pruži ruku onima kojima je potrebna i da će nastaviti da stoji na strani potlačenih, a protiv tlačitelja.

Norveška, Španija i Irska najavile su ranije danas da će priznati Palestinu 28. maja.

 

BONUS VIDEO: SLOVAČKI PREMIJER PREDVIĐA SOPSTVENI ATENTAT -  Ova frustracija će dovesti do ubistva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!