HAKOVAN EVROPOL: Napadač je saopštio da prodaje poverljive informacije

Милица Шкорић
Milica Škorić

12. 05. 2024. u 19:26

EVROPOL je potvrdio da je hakovan i istražuje incident nakon što je grupa hakera zapretila da će ukrasti vredne poverljive podatke istrage i sada ih prodati.

ХАКОВАН ЕВРОПОЛ: Нападач је саопштио да продаје поверљиве информације

Foto: Printskrin/Evropol

Hakovana tzv Evropolova platforma za stručnjake (EPE) koju koriste profesionalci za sprovođenje zakona za „razmenu informacija, znanja, najboljih praksi i podataka o kriminalu“. 

- Evropol je upoznat sa incidentom i procenjuje situaciju. Prve akcije su već preduzete. Incident se odnosi na zatvorenu grupu korisnika Evropolove platforme za stručnjake (EPE) - rekao je Evropol. 

Evropol dodaje da EPE ne obrađuje nikakve operativne informacije, da to ne utiče na osnovne sisteme Evropola, te stoga nijedan podatak nije u opasnosti. 

Podaci Evropola, agencije za sprovođenje zakona Evropske unije, procureli su prošle godine u septembru. O tome je tada pisao "Politiko", navodeći da su nestali dosijei nekoliko članova osoblja Evropola. 

Internet stranica EPE još uvek nije dostupna, a postoji samo poruka da je „održavanje u toku“. 

„Šalji ponude. Prodajem samo renomiranim članovima“

Navodni napadač je IntelBroker, hakerska grupa koja tvrdi da je ukrala visoko poverljive podatke od Evropola. Oni takođe tvrde da su dobili pristup EC3 SPACE (Bezbednosna platforma za akreditovane stručnjake za sajber kriminal), jednoj od zajednica na portalu EPE koja sadrži stotine materijala u vezi sa sajber kriminalom i koju koristi više od 6.000 akreditovanih stručnjaka za sajber kriminal iz celog sveta.

IntelBroker tvrdi da je takođe uspeo da kompromituje SIRIUS platformu koju koriste pravosudni organi i organi za sprovođenje zakona iz 47 zemalja, uključujući zemlje članice EU, Veliku Britaniju i zemlje koje imaju sporazum o saradnji sa Evrodžastom i Evropskim javnim tužilaštvom (EPPO).

SIRIUS se koristi za pristup prekograničnim elektronskim dokazima u kontekstu krivičnih istraga i postupaka.

Pored objavljivanja snimaka ekrana EPE-ovog onlajn korisničkog interfejsa, IntelBroker je takođe otkrio mali uzorak baze podataka EC3 SPACE koja navodno sadrži 9.128 zapisa. Uzorak sadrži ono što se čini da su lične informacije agenata za sprovođenje zakona i stručnjaka za sajber kriminal sa pristupom zajednici EC3 SPACE.

- Cena: Pošaljite ponude. Samo KSMR. Pošaljite mi poruku na forumu. Potreban je dokaz o sredstvima. Prodajem samo renomiranim članovima - stoji u objavi korisnika IntelBroker-a na jednom hakerskom forumu. 

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)