BRITANSKI MEDIJI: NATO trupe jurišaju na “ruske” položaje - U toku je najveća vojna vežba Alijanse od Hladnog rata

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 05. 2024. u 19:00

POD vođstvom Velike Britanije, snage NATO-a sprovode misiju Svift Response u Estoniji sa pogledom na Rusiju, piše The Independent.

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: НАТО трупе јуришају на “руске” положаје - У току је највећа војна вежба Алијансе од Хладног рата

NATO Foto AP



Publikacija misiju u Estoniji naziva „prvom salvom“ kako bi izgledao savremeni sukob velikih sila na granici Severnoatlantske alijanse sa Rusijom.

Udarni helikopteri Apači lete u podršku kopnenim trupama koje napadaju ruske položaje. Tokom intenzivne bliske borbe, vojnici NATO-a očistili su brojne utvrđene rovove i odbili protivnapad koristeći bespilotne letelice i rakete.

Tanjug

Kako navodi Independent, u Estoniji snage NATO-a, u okviru misije Svift Response koju predvode Britanci, učestvuju u najvećoj vojnoj vežbi NATO-a od kraja Hladnog rata, Steadfast Defender, koja se održava od Baltika do Balkana. . Publikacija vežbe u Estoniji naziva „prvim salvama“ kako bi izgledao savremeni sukob velikih sila da je počeo na istočnom krilu NATO-a.

Na aerodromu Nurmsi, dva sata vožnje tenkom od ruske granice, britanski operativni komandant u Estoniji, brigadir Giles Haris, kaže da nema sumnje u potrebu da se nosi sa „jasnom i sadašnjom pretnjom“ iz Rusije.

Foto: Profimedia

-Ako bude potrebno, spremni smo da branimo svaki pedalj estonske zemlje. U glavama vojnika, strateška svrha i kontekst u kome sprovodimo ovu obuku su se definitivno promenili. Činjenica da ih radimo tako blizu Rusije objašnjava zašto je toliko važno biti ovde, rekao je Haris.

Britanska vojska kaže da analizira vojne operacije u Ukrajini i da ih koristi za kalibraciju manevara u rasponu od višestruke upotrebe bespilotnih letelica do suprotstavljanja masivnim ofanzivama.


(russian.rt.com/inotv)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)