SAD KUPUJU UKRAJINI RAKETE: Izdvojili 6 milijardi dolara za sistem Patriot i NASAMS

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 04. 2024. u 19:53

SAD će Ukrajini obezbediti rakete Patriot namenjene za PVO sisteme, u okviru paketa dodatne vojne pomoći Kijevu u vrednosti od šest milijardi dolara, saopštio je danas američi ministar odbrane Lojd Ostin.

САД КУПУЈУ УКРАЈИНИ РАКЕТЕ: Издвојили 6 милијарди долара за систем Патриот и НАСАМС

Foto Tviter forsvarsmakten.se

Rakete su namenjene za dopunu prethodno isporučenih PVO sistema Patriot i deo su paketa koji takođe uključuje više municije za napredne raketne sisteme zemlja-vazduh, odnosno NASAMS, kao i za dodatnu opremu za integraciju zapadnih lansera za PVO, projektila i radara u postojeće ukrajinsko naoružanje, od kojeg najveći deo još potiče iz sovjetskih vremena, prenosi AP.

Ranije ove sedmice Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio se zakon o paketu vojne pomoći za Ukrajinu, Izrael i kineski region Tajvan vredan 95 milijardi dolara, od kojih je 61 milijarda dolara namenjena pomoći Ukrajini.

Španski El Pais je preneo da će Španija poslati mali broj raketa namenjenih sistemu Patriot, dok je grčki premijer Kirjakos Micotakis poručio da ta zemlja neće poslati Kijevu svoje rakete za Patriot, kao ni rakete S-300.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME ZA PROMENE, ZAVRŠIĆU GODINE RATA: Spuštena zavesa na Republikansku konvenciju u Viskonsinu, Tramp izneo ciljeve za novi mandat