OGLASIO SE BAJDEN O NAPADU IRANA NA IZRAEL: Američka vojska rasporedila avione i razarače balističkih projektila

Novosti online

14. 04. 2024. u 07:14

AMERIČKI predsednik Džo Bajden najoštrije je osudio iranski napad na Izrael i dodao da će pozvati lidere zemalja G7 da pruže zajednički diplomatski odgovor.

ОГЛАСИО СЕ БАЈДЕН О НАПАДУ ИРАНА НА ИЗРАЕЛ: Америчка војска распоредила авионе и разараче балистичких пројектила

Foto: Tanjug/AP

- Iran i njegovi saveznici koji deluju iz Jemena, Sirije i Iraka pokrenuli su vazdušni napad bez presedana na vojne objekte u Izraelu. Najoštrije osuđujem ove napade. Po mom nalogu, da bi podržala odbranu Izraela, američka vojska je tokom protekle nedelje rasporedila avione i razarače balističkih projektila u region - naveo je Bajden u saopštenju.

Dodao je da su, zahvaljujući raspoređivanju aviona i projektila i "izvanrednoj veštini" pripadnika američke vojske, SAD pomogle Izraelu da obori skoro sve dronove i rakete koje je Iran ispalio.

- Pozvaću svoje kolege, lidere G7 da koordiniraju ujedinjeni diplomatski odgovor na drski napad Irana. Moj tim će sarađivati sa kolegama širom regiona - naveo je Bajden.

Istakao je da će Vašington ostati u bliskom kontaktu sa izraelskim zvaničnicima.

- I pored toga što danas nismo videli napade na naše snage ili objekte, ostaćemo oprezni zbog svih pretnji i nećemo oklevati da preduzmemo sve neophodne mere kako bismo zaštitili naš narod - poručio je Bajden.

Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji. Iran je lansirao i jednu seriju balističkih raketa u pravcu Izraela, javili su iranski mediji.

Bajden razgovarao sa Netanijahuom povodom iranskog napada na Izrael

Bajden je saopštio da je danas razgovarao telefonom sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom povodom iranskog napada na Izrael.

- Potvrdio sam čvrstu posvećenost Amerike bezbednosti Izraela. Rekao sam mu da je Izrael pokazao izuzetan kapacitet da se brani čak i od napada bez presedana, šaljući jasnu poruku svojim neprijateljima da ne mogu efikasno da ugroze bezbednost Izraela - naveo je Bajden u saopštenju.

Netanijahu je prethodno održao vanredni sastanak ratnog kabineta. Iran je sinoć lansirao više stotina dronova i krstarećih raketa ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji. Iran je lansirao i jednu seriju balističkih raketa u pravcu Izraela, javili su iranski mediji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave