IZRAELSKI "HAREC": Budimo iskreni, Izrael je poražen – načisto

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

13. 04. 2024. u 20:40

ISTINA se mora reći - izgubili smo, piše izraelski "Harec" o sukobu u Pojasu Gaze.

ИЗРАЕЛСКИ ХАРЕЦ: Будимо искрени, Израел је поражен – начисто

Foto: AP

Šok od izbijanja rata mogao je da bude početna tačka za brzu, moćnu, agresivnu, izuzetno opravdanu kampanju za brzo iskorenjivanje Hamasa gde god je to bilo moguće. Mogla je da se organizuje koalicija zemalja sa novcem i dobrim namerama da sprovede rekonstrukciju, uz globalnu i arapsku podršku, zajedno sa palestinskim vlastima. Izrael je mogao da stvori održivu alternativu Hamasu u Gazi. Svakog dana i svakog minuta mogle su se donositi bolje odluke.

Umesto toga, "mi (Izrael) smo taoci najgoreg rukovodstva u istoriji zemlje – i pristojnog kandidata za titulu najgoreg lidera bilo gde, ikada. Svaki vojni poduhvat treba da ima diplomatski izlaz – vojna akcija treba da dovede do bolje diplomatske realnosti. Izrael nema diplomatski izlaz. Ima gada za vođu, nekoga bez sposobnosti za vođstvo ili donošenje odluka, osobu koja gubi osećaj za dobro rasuđivanje zbog besplatne cigare. Ipak, biračko telo je verovalo aktuelnom premijeru u skladu sa 32 mesta u Knesetu", navodi list.

List navodi da je to "isti mentalitet" koji veruje da će "iranski režim uskoro implodirati" i drugih ideja "koje imaju više veze sa holivudskim scenarijima nego samim životom". "Neprijatno je govoriti javnosti istinu. Neprijatno je reći, ali možda nećemo moći bezbedno da se vratimo na severnu granicu Izraela" budući da je Hezbolah promenio tu jednačinu u svoju korist.

-Nijedan ministar nam neće vratiti osećaj lične sigurnosti. Zadrhtaćemo na svaku iransku pretnju. Naš međunarodni položaj je skršen. Slabost našeg rukovodstva je otkrivena spolja. Godinama smo uspevali da ih zavaravamo da misle da smo jaka zemlja, mudar narod i moćna vojska. Zapravo, mi smo štetl (naselje) sa vazdušnim snagama, dodaje autor teksta u "Harecu".

List podseća i da postoji politički kamp čiji opstanak u velikoj meri zavisi od "pobede". Taj kamp je odavno izgubio svaki dodir sa istinom i stvarnošću, na čelu sa vođom koji mesecima govori o "totalnoj pobedi" i nedeljama najavljuje da će Izrael "odmah" ući u Rafu.

"Harec" navodi da je Rafa samo "najnoviji blef" kojim vlada Benjamina Netanjahua pokušava da se zavara izraelski narod da misli da je pobeda blizu.

-Kada uđu u Rafu, stvarni događaj će izgubiti svoj značaj. Možda će doći do upada, možda malog, nekada - recimo u maju. Posle toga, oni će prodavati sledeću laž, da sve što treba da uradimo je ____ (popuni prazno) i pobeda će biti na putu. Realnost je da ciljevi rata neće biti postignuti. Hamas neće biti iskorenjen. Taoci neće biti vraćeni vojnim pritiskom. Bezbednost neće biti ponovo uspostavljena.

-Sistem je da se što duže odugovlači, a u međuvremenu – laže. -Što nam više viču da "pobeđujemo", to je jasnije da gubimo. Moramo se naviknuti na to. Život je manje siguran nego pre 7. oktobra. Batine koje smo izneli boluckaće godinama. Međunarodni ostrakizam neće nestati. I, naravno, mrtvi se neće vratiti. Neće ni mnogi taoci", zaključuje "Harec".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave