IZA NAS JE NAJTOPLIJI MART U ISTORIJI: Stručnjaci zabrinuti zbog klimatskih promena koje stižu u budućnosti

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

09. 04. 2024. u 15:26

KLIMATSKE promene bi mogle da uđu u domen „neistraženih fenomena" ukoliko temperature ne padnu do kraja godine, rekao je vodeći naučnik Bi-Bi-Siju.

ИЗА НАС ЈЕ НАЈТОПЛИЈИ МАРТ У ИСТОРИЈИ: Стручњаци забринути због климатских промена које стижу у будућности

FOTO: Arhiva novosti

Do navedenog upozorenja je došlo jer su podaci pokazali da je prošli mesec bio najtopliji mart u istoriji. To je izazvalo zabrinutost kod nekih koji smatraju da bi svet mogao preći u novu fazu još bržih klimatskih promena.

Vremenski fenomen poznat kao El Ninjo delimično je odgovoran za nedavnu toplotu. Temperatura bi privremeno trebalo da se spuste nakon što El Ninjo oslabi u narednim mesecima, ali su neki naučnici zabrinuti da to možda neće biti slučaj.

- Do kraja leta, ako i dalje budemo imali temperature koje ruše rekorde u Severnom Atlantiku ili drugde, onda zaista ulazimo u nepoznate vode - rekao je Gavin Šmit, direktor Instituta za proučavanje svemira pri Nasi, za Bi-Bi-Si.

Mart 2024. godine bio je 1,68 stepeni Celzijusa topliji u poređenju sa "preindustrijskim" vremenima, pre nego što su ljudi počeli da sagorevaju velike količine fosilnih goriva, podaci su programa Evropske unije "Copernicus Climate Change Servise".

Za sada, dugoročni trendovi zagrevanja i dalje su uglavnom u skladu sa očekivanjima, i većina istraživača još ne veruje da je klima ušla u novu fazu. Naučnici se trenutno bore da tačno objasne zašto je kraj 2023. bio tako topao.

Rekord u martu se očekivao. El Ninjo, koji je počeo prošlog juna i dostigao je vrhunac u decembru, dodao je toplinu koja je već bila prisutna u atmosferi zbog sagorevanja fosilnih goriva, glavnog uzroka visokih temperatura.

Međutim, temperature su počele da ruše rekorde, a posebno oko septembra prošle godine. Tada je El Ninjo još uvek bio u razvoju, tako da se ovo dodatno zagrevanje ne može baš objasniti.

"Teško je da predvidimo budućnost"

Šmit je veoma zabrinut zbog toga šta ovo zagrevanje može da znači za budućnost.

- Naša predviđanja su prilično podbacila za 2023. godine. Ako prethodne statistike ne funkcionišu, onda postaje mnogo teže reći šta će se dogoditi u budućnosti - rekao je.

- Još pokušavamo da shvatimo šta je uzrok dramatičnih promena s kraja prošle godine, i koliko dugo će se ova situacija nastaviti - slaže se doktorka Samanta Burdžes iz Kopernika.

El Ninjo polako jenjava, a očekuje se da će se završiti u narednih nekoliko meseci. Prema trenutnim predviđanjima, očekuje se hladna faza El Ninja kasnije ove godine. Hlađenje morske površine bi dovelo do privremenog pada globalnih temperatura vazduha.

- Definitivno vidimo slabljenje El Ninja, ali pitanje je šta će biti do tada - kaže Mišel Luruk, naučnica iz NOAA centra za predviđanje klime.

Međutim, naučnici su sigurni u jednu stvar: način da se zaustavi globalno zagrevanje jeste brzo smanjenje emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

- Imamo mogućnost da u narednim godinama pokušamo da ublažimo uticaje klimatskih promena smanjenjem emisija - kaže dr Anželik Mele iz Merkator Ocean Internacional i dodaje:

- Razumem izazove, ali istina je da ako ne delujemo, dolazi budućnost u kojoj će temperature 2023. biti nova normalnost.

(MONDO)

BONUS VIDEO: ANKETA: ŠTA SE U PROLEĆE BUDI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)