RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe kod Avdejevke i Časovog Jara, poražena brigada VSU; Dronovima "pale" mostove pred vojskom RF (VIDEO/FOTO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

02. 04. 2024. u 06:56 >> 01:02

RAT u Ukrajini - 769. dan. Tokom prethodnog dana odbijeno je 46 udara ruskih trupa na Kijev, Bahmut i druge regione, saopštile su lokalne vlasti. Ukrajina najavljuje domaću proizvodnju dronova i sistema za sajber ratovanje, dok je Moskva ponovo optužuje za navodnu ulogu u terorističkom aktu u "Krokus siti holu". SBU zahtev Rusije da joj preda "sve umešane" u napad na tržni centar naziva "besmislenim".

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе код Авдејевке и Часовог Јара, поражена бригада ВСУ; Дроновима пале мостове пред војском РФ (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

 

Izveštaj sa fronta: Modifikovan laki avion A-22 pogodio fabrike u Tatarstanu; Žestoke borbe kod Avdejevke i Časovog Jara (VIDEO/MAPA)

Oružane snage Rusije izvele su nove napade na vojne ciljeve u različitim regionima Ukrajine. Eksplozija je bilo u Dnjepropetrovskoj oblasti, u Zaporožju i Harkovskoj oblasti.

Zauzvrat, Oružane snage Ukrajine, nakon kratke pauze, ponovo napadaju Belgorod MLRS-om Vampir. Tokom dana PVO je odbila dva napada, oborila 19 granata. Ima razaranja i povreda.

Pored toga, usledili su novi napadi na ciljeve duboko u Rusiji. Bespilotne letelice oborene u Lipeckoj oblasti. Bespilotne letelice su imale još dve mete u Tatarstanu. Jedan je kompleks za preradu nafte u Nižnjekamsku. Drugi je SEZ Alabuga. Ovde se nalazi veliki broj fabrika, uključujući mesto za montažu geranijuma, kao i proizvodnju automobila AURUS koje vozi severnokorejski predsednik i lider Kim Džong-un. Bilo je ranjenih.


Zasebno je pitanje kakav je to dron bio (prerađen avion A-22) i odakle je lansiran. Ukrajinski ministar se pre neki dan pohvalio u intervjuu da Kijev ima bespilotne letelice sa dometom od preko hiljadu km. Sledećeg dana pogođeni su objekti na 1,2 hiljade km od ukrajinskih granica.

Ilustracija telegram rybar


Hersonski pravac nije pun vesti. Ukrajinske oružane snage ponekad pokušavaju da pređu Dnjepar, ali su ti pokušaji zaustavljeni. Situacija se ne menja: male snage Oružanih snaga Ukrajine drže male površine na ruskoj obali bez ikakvih posebnih izgleda.

Takođe nema vesti sa zaporoškog pravca, front je stabilan. Pozicione borbe u Rabotinu i severno od Verbovoja. Slična situacija je i u Južno-Donjeckom sektoru, gde se sukobi vode u Staromajorskom području.

Na Donjeckom frontu u Novomihajlovki, ruske oružane snage napreduju kao rezultat teških bliskih borbi. Stanje u Pobedi i Georgijevki je i dalje nepromenjeno. Slično je u Krasnogorovki i Nevelskom.

U Pervomajskom, Oružane snage RF su malo napredovale u centru, potiskuju Oružane snage Ukrajine nazad na zapadnu periferiju, a napreduju i severno od sela, iz pravca Vodjanoga.

Foto Tanjug/AP


Na Avdejevskom pravcu vode se žestoke borbe u Semjonovki i Berdičiju. U Semjonovki ruske trupe su proširile mostobran na južnoj periferiji. Selo je ključna tačka za napad na Očeretino i pomeranje fronta na liniju Umanski-Netajlovu. Između Orlovke i Berdičija ruska vojska čisti šumske pojaseve. U Berdičima, deo sela sa pristupom Semjonovki ostaje iza ukrajinskih oružanih snaga, sa ruske strane nema pomaka u poslednja 24 sata. Od Tonjenjkojea prema Umanu ruske oružane snage su napredovale više od 1 km, a postoji napredak u desant južno od Tonjenjkojea. Međutim, i ovde je napredak težak. Fotografije oštećene opreme koje je objavila ukrajinska strana, prema učesnicima događaja, zaista predstavljaju gubitke. Ali oni ne samo ruske, već i ukrajinske, i to ne kao rezultat jednog napada jednom oklopnom pesnicom, već u najtežim bitkama, ne u jednom danu.

Ilustracija telegram rybar



Na Artjomovskom frontu, sva pažnja je usmerena na Časov Jar. Oružane snage Rusije su ponovo zauzele poslednji šumski pojas ispred mikrookruga Kanal, približavajući se gradu. Ruske trupe povećavaju zonu kontrole između Bogdanovke i Krasnog (Ivanovski), boreći se i u Klešćejevki. Oružane snage Ukrajine povećale su obim rada dronova, to značajno otežava napredovanje ruskih jedninica. Ruska vojska sprema opsadu Časovog Jara. Oružane snage Ukrajine prevoze rezerve iz Konstantinovke.

Na Severskom, Krasnolimanskom i Kupjanskom pravcu vode se pozicione borbe, nema značajnih promena na liniji fronta.

Olupina oborenog ukrajinskog lovca MiG-29 (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak olupine oborenog ukrajinskog lovca-bombardera MiG-29.

Kotao za VSU u Novomihajlovki: Ruske snage izvode manevar za opkoljavanje (MAPA)

Ruska vojska napreduje, izvodi manevar za hvatanje Novomihajlovke u kleštima.

U pravcu južnog Donjecka ruske trupe napadaju na poljima južno od naselja i na dačama na severu.

Izvođenje operacija opkoljavanja Ugledarske grupe Oružanih snaga Ukrajine Novomihailovka, koja je važna za bok. O tome pišu i neprijateljski vojni analitičari:

-Rusi su zauzeli deo rovova jugoistočno od Novomihajlovke.

Verovatno pokušavaju da napreduju do Konstantinovke, dok istovremeno okružuju Novomihajlovku sa juga.

Severno od Novomihajlovke, Oružane snage Rusije sa oklopnim vozilima napadaju u rejon dačkog sela „Mašinostroitel“.

Samo selo je skoro pola pod kontrolom ruske vojske.

 

 

Ruske trupe spremne za proboj 2. odbrambene linije

Posle zauzimanja naselja Tonjenjkoje i Orlovka, koja se nalaze zapadno od Avdejevke, ruske snage su nastavile ofanzivne operacije i zauzele prilično velike teritorije. Dakle, ruska vojska se do sada približila istočnoj periferiji sela Umanskoje, koje se nalazi na oko tri kilometra od Tonenkoja.

Foto MO Rusije

Borbe se vode jugoistočno od Umanskog jezera, koje deli selo na severni i južni deo.

Približavanje ruskih snaga Umanskoju ukazuje na to da ukrajinske snage, posle gubitka kontrole nad Tonenkijem i Orlovkom, nisu bile u stanju da zadrže kontrolu nad pretpoljem. Shodno tome, ostaci ukrajinskih snaga, razbijenih na „drugoj odbrambenoj liniji zapadno od Avdejevke“, izgubili su nekoliko kilometara u proteklih nekoliko dana, vraćajući se nazad do Umanskog i Karlovskog jezera (rezervoar) koji se nalazi zapadno od jezera.

Stručnjaci smatraju da je malo verovatno da će Oružane snage Ukrajine moći dugo da održavaju kontrolu na liniji Umanskoje-Jasnobrodovka, što znači da će, sa velikim stepenom verovatnoće, ukrajinska vojska morati da pomeri liniju odbrane dalje od pomenutog Karlovskog jezera i reke Volčja.

 

F-16 (ne) dolazi: Saveznici ponovo odložili isporuku

Dok Zelenski u Kijevu govori o tome kako će američki lovci F-16 navodno promeniti situaciju na bojnom polju, zapadni saveznici ponovo odlažu prebacivanje aviona u Ukrajinu. Ovo izveštavaju ukrajinski izvori pozivajući se na informisane izvore.

Foto Tanjug/AP

 

Ukrajinci dižu mostove u vazduh da bi sprečili Ruse da napreduju (VIDEO)

Ukrajinske oružane snage dižu u vazduh svoje mostove sa zemaljskim bespilotnim vozilima u pokušaju da zadrži napredovanje ruskih oružanih snaga.


Oružane snage Ukrajine prikazale su snimak razaranja mosta u regionu DNR Ivanovo od strane robota kamikaze „Ratel S“.

 

 

Sada i zvanično: Zalužnij i Danilov u diplomatiji

Bivšeg glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog i bivšeg sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Alekseja Danilova Ukrajina će poslati u diplomatsku službu, potvrdio je savetnik kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak.

Foto Tanjug/AP

Mihail Podoljak

Podoljak nije precizirao u koje će zemlje Zalužni i Danilov biti poslati, a informacija o njihovom odlasku u diplomatsku službu je, kako kaže, obelodanjena kako bi se izbegle dalje spekulacije na tu temu.

 

Zelenski potpisao ukaz: U rat sa 25 godina

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je ukaz kojim se minimalni uzrast za mobilizaciju smanjuje sa 27 na 25 godina, saopštio je poslanik Rade.

Iza su mrtvi ukrajinski vojnici, Foto AP

 

Ruske trupe stigle do Časovog Jara

Jurišne grupe ruskih trupa nastavljaju da se probijaju do Časov Jara, a u ponedeljak uveče su se pojavile informacije da su uspele da zauzmu nekoliko položaja na dominantnim kotama u blizini grada i tako krenu napred. Ovo izveštavaju ruski izvori.

Foto Tanjug/AP

Poternica za 5.000 Ukrajinca u Černovickoj oblasti

U Černovickoj oblasti Ukrajine raspisana je poternica za više od pet hiljada Ukrajinaca, vojnih obveznika, zbog toga što se nisu odazvali pozivu, saopštila je predstavnica vojnog odseka Tatjana Gajdaščuk.

Foto: Shutterstock

Slovačke rakete po Gorlovki

Ukrajinska vojska gađala je Donjeck fugasnim raketama koje su proizvedene u Slovačkoj, a Gorlovku dronovima.

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije: Poražena brigada VSU kod Časovog Jara; Oboren 195 dronova i 41 raketa

Ruska vojska je poboljšala taktički položaj na južnodonjeckom pravcu, dok je ukrajinska vojska izgubila više od 140 vojnika, uništena je haubica M777, haubica „krab“, D-20;

Na avdejevskom pravcu snage grupe „Centar“su u poslednja 24 sata poboljšale položaje, a protivnik je izgubio više od 300 vojnika, jedan tenk, dva oklopna vozila i tri artiljerijska oruđa;

Foto Tanjug/AP

Ruska PVO je oborila 195 ukrajinskih dronova, kao i 41 projektila „hajmars“ i „vampir“;

Ruska vojska je oko naselja Nikolsko u DNR odbila jedan kontranapad ukrajinskih snaga;

Na donjeckom pravcu odvijena su dva kontranapada protivnika, a ukrajinska vojska je izgubila više od 250 vojnika, u oblasti oko Časovog Jara nanet je poraz ukrajinskoj brigadi;

Na hersonskom pravcu ukrajinska vojska je izgubila 40 vojnika i jednu samohodnu haubicu;

Na kupjanskom pravcu odbijena su dva napada Ukrajinaca, a protivnik je izgubio do 20 vojnika, haubice M777 i D-20, samohodna haubica „gvozdika“, sistem za radio-elektronsku borbu „anklav-n“;

Uništen je i protivnički pogon za proizvodnju dronova.

 

 

Ključne izjave direktora Ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergeja Nariškina:

▪️ Moskvi je održan sastanak odbora SVR Rusije i Komiteta državne bezbednosti Republike Belorusije (KGB). Odnosi između odeljenja se konstantno razviju i poverljive su prirode;

▪️ Zapadne obaveštajne službe koriste sva moguća sredstva za stvaranje razdora između Ruske Federacije i Belorusije;
▪️ Samo postojanje savezne države izaziva „škrgut zuba“ na Zapadu. Savez se iznova suočava sa novim izazovima;
▪️ Zapad koristi opoziciju, propagandnu kampanju i sajber napade protiv Rusije i Belorusije.

Si-En-En tvrdi: Ukrajina se dogovara sa saveznicima oko napada dronovima na Rusiju

Ukrajina se unapred dogovara sa svojim saveznicima o napadima dronovima na objekte u Rusiji, prenosi Si-En-En, pozivajući se na izvor.

Kako je naveo sagovornik kanala, preciznost drona prilikom ometanja „vrši se korišćenjem veštačke inteligencije“.

„Svaki uređaj poseduje terminalni računar sa satelitskim podacima i podacima o terenu. Letovi se unapred razrađuju sa našim saveznicima, a avioni prate plan leta“, rekao je izvor.

Ranije je britanski list Fajnenšel tajms, pozivajući se na obaveštene izvore, pisao da su SAD pozvale Kijev da prekine napade na ruske energetske objekte, upozoravajući da bi oni mogli da dovedu do povećanja cena nafte u svetu.

Dronovi napali ciljeve u Elabugu i Nižnjekamsku 

Dronovi su napali ciljeve u Elabugu i Nižnjekamsku u Tatarstanu. Ovo je prvi put da je bespilotna letelica napala teritoriju republike.

Okolnosti napada:

▪Dve bespilotne letelice napale su u 05:45 zgradu hotela Alabuga, saopštila je pres služba. Uređaji su bili „opremljeni tehnikom iz zemalja NATO-a“.

▪Dron je pokušao da napadne rafineriju nafte u Nižnjekamsku, koja se nalazi otprilike 1.200 km od granice sa Ukrajinom. Prema navodima vlasti, uređaj je neutralisan sistemom za elektronsko ratovanje i nije eksplodirao.
Žrtve i posledice:
▪Sedam osoba je povređeno u domu, među kojima su i i dva 17-godišnja tinejdžera. Svi su studenti obrazovnog centra Alabuga Politeh. Tri osobe su hospitalizovane.
▪U Nižnjekamsku niko nije povređen. Načelnik grada i okruga rekao je da „nema materijalne štete“.
▪ Pres služba šefa Tatarstana navela je da tehnološki proces napadnutih preduzeća nije poremećen.

Onesposobljen dron u Stanovljanskom okrugu

U Stanovljanskom okrugu Lipecke oblasti onesposobljen je dron, žrtava i razaranja nije bilo, saopštio je gubernator oblasti Igor Artamonov.

Napad dronovima u Tatarstanu

U Tatarstanu je izveden napad dronovima na preduzeća u Elabugu i Nižnjekamsku, saopštile su vlasti ove ruske oblasti. Tehnološki proces nije narušen.

Ima povređenih, nije naneta ozbiljna materijalna šteta.

- Sada je izuzetno važno ostati smiren i ne prepustiti se panici koju namerno pokušavaju da poseju oni koji su počinili ovaj zločin - izjavio je šef Tatarstana Rustam Minihanov.

Sprečena rotacija OSU na avdejevskom pravcu

Posade T-72 grupe Centar sprečile su rotaciju jedinica Oružanih snaga Ukrajine na avdejevskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

- Brzi napad tenkista primorao je militante Oružanih snaga Ukrajine da napuste svoje vatrene položaje i da se povuku - saopštilo je Ministarstvo.

Za otkrivanje neprijateljskih ciljeva korišćena je bespilotna letelica Orlan-30.

Ruski jurišni helikopteri uništili ukrajinske grupe na kupjanskom pravcu

Ruski jurišni helikopteri Ka-52 uništili su ukrajinsku diverzantsko-izviđačku grupu na kupjanskom pravcu, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije. Udar je izveden nevođenim avionskim raketama S-8.

Udarnu grupu činili su izviđačko-jurišni helikopter Ka-52 aligator, transportno-borbeni helikopter Mi-35M i višenamenski helikopter Mi-8. Osim toga, helikoptere prate i specijalisti grupe za potragu i spasavanje i grupe za vatrenu podršku.

Tokom specijalne vojne operacije, vojna avijacija je angažovana za praćenje konvoja, uništavanje oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine, dostavljanje trupa, vojnog tereta i kao vazdušna podrška jedinicama koje izvršavaju zadatke u okviru specijalne vojne operacije.

Časov Jar gubi značaj za Ukrajince

Grad Časov Jar u Donjeckoj Narodnoj Republici, koji je od 2014. godine postao važno logističko čvorište ukrajinske komande, gubi strateški značaj za ukrajinske oružane snage nakon što su ruske trupe preuzele vatrenu kontrolu nad putevima koji tamo vode, saopštio je Sputnjiku Igor Kimakovski, savetnik šefa DNR Denis Pušilin.

- Sada, imajući u vidu činjenicu da su naše trupe već kilometar od Časova Jara, pojavljuju se veoma ozbiljni problemi za Oružane snage Ukrajine, jer je ovo logističko čvorište sa skladištima, utvrđenjima i zalihama. Sada su praktično svi putevi pod našom kontrolom, tako da će za Oružane snage Ukrajine ovaj grad uskoro izgubiti strateški značaj koji je imao pre operacija za oslobađanje Artjomovska i Časovog Jara - rekao je on.

Kako je primetio Kimakovski, neprijatelj još od 2014. godine koristi Časov Jar za rotaciju: tamo su dovedene sveže jedinice iz drugih regiona Ukrajine.

Belorusija počela vojne vežbe u pograničnim regionima

Belorusija je započela vojne vežbe u regionima koji se graniče sa Ukrajinom i članicama Evropske unije, Litvanijom i Poljskom, saopštilo je belorusko Ministarstvo odbrane.

Trodnevne vežbe u regionu Gomel i Grodno imaju za cilj da obuče oficire i trupe teritorijalne odbrane kako da brane svoje regione i kako da postupe u slučaju donošenja vanrednog stanja, saopštilo je ministarstvo na Telegramu.

Energetski objekat u Kirovogradskoj oblasti oštećen u napadu ruskih dronova

Ruske bespilotne letelice su gađale energetske objekte tokom noći u napadima na ukrajinske oblasti Dnjepropetrovsk i Kirovograd.

Ukrajinska operativna komanda "Jug" je navela da je pogođen energetski objekat u Kirovgradskoj oblasti. Izbio je požar, koji je brzo ugašen, a ljudi nisu povređeni.

Generalštab je saopštio da je protivvazdušna odbrana oborila tokom noći devet od deset ruskih dronova.

Odbijeno 46 udara ruskih trupa

Ukrajinska vojska navodi da je tokom prethodnog dana odbila više od 46 udara ruskih trupa – prestonica Kijev je napadnuta najmanje pet puta, dok su najveće borbe vođene u području Bahmuta.

Zelenski najavio nacionalnu proizvodnju dronova

Dok traju borbe, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je nacionalnu proizvodnju dronova i sistema za sajber ratovanje u, kako je naveo, odbrambene svrhe. 

Zaharova optužila Kijev

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova optužila je zvanični Kijev za navodnu ulogu u terorističkom napadu u "Krokus siti holu". 

Sa druge strane, Bezbednosna služba Ukrajine (SBU) nazvala je "besmislenim" zahtev Moskve da joj preda "sve koji su povezani" sa tragedijom u tržnom centru u Podmoskovlju, uključujući i šefa SBU.

Francuski šef diplomatije traži od Kine da "pošalje jasnu poruku"

Daleko od fronta, šef diplomatije Francuske Stefan Sežurne pozvao je Peking da Kremlju "pošalje jasnu poruku" da rat na istoku Evrope mora da se okonča.

 

BONUS VIDEO: RUSKA AVIJACIJA NA DELU - Objavljeni snimci prikazuju pilote kako dižu avione Su-25 u vazduh

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave