"BRIKS POSTAJE ENERGETSKA SUPERSILA" Brazilski stručnjak: Energetika je ključno sredstvo - ako je nemate, onda ispadate

Novosti online

01. 04. 2024. u 15:24

ASOCIJACIJA BRIKS-a postala je globalna energetska supersila, na koju otpada 45 odsto svetskih rezervi nafte i više od 55 odsto rezervi gasa, rekao je Marko Fernandez, brazilski stručnjak i istraživač Trikontinentalnog instituta za javna istraživanja.

БРИКС ПОСТАЈЕ ЕНЕРГЕТСКА СУПЕРСИЛА Бразилски стручњак: Енергетика је кључно средство - ако је немате, онда испадате

Foto Shutterstock

- Energetika je ključno sredstvo industrijalizacije. Ako je nemate, onda ispadaš. Ne znam da li ste primetili, ali BRIKS je postao energetska supersila, ako ujedinimo naše mogućnosti - rekao je Fernandez, govoreći na konferenciji o ekonomskom razvoju Kine na Narodnom univerzitetu Kine.

Ekspert je objasnio da, na primer, na zemlje BRIKS-a otpada 45 odsto svih svetskih rezervi nafte, kao i skoro 56 odsto rezervi gasa.

- Što se tiče nuklearne energetike, Rusija proizvodi polovinu obogaćenog uranijuma za fabrike, a Kina 18 odsto. To jest, Rusija i Kina zajedno proizvode dve trećine obogaćenog uranijuma u svetu - rekao je on.

1. januara 2024. Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoj Africi pridružili su se Egipat, Iran, UAE, Saudijska Arabija i Etiopija kao nove punopravne članice BRIKS-a.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKA AVIJACIJA NA DELU: Objavljeni snimci prikazuju pilote kako dižu avione Su-25 u vazduh

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)