SI ĐINPING UBEĐUJE EU DA PRIHVATI RUSIJU: Prvo Šolc ide u Peking, a zatim predsednik Kine stiže kod Makrona

Novosti online

19. 03. 2024. u 10:10

KINESKI predsednik Si Đinping će se početkom maja u Parizu sastati sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, što će mu biti prvo putovanje u Evropu od početka pandemije koronavirusa.

СИ ЂИНПИНГ УБЕЂУЈЕ ЕУ ДА ПРИХВАТИ РУСИЈУ: Прво Шолц иде у Пекинг, а затим председник Кине стиже код Макрона

Foto Tanjug/AP

To je objavio briselski sajt Politiko, pozivajući se na nekoliko zvaničnika koji se nalaze u prestonicama Francuske i Evropske unije.

Navodi se da se dolazak Sija poklapa sa 60. godišnjicom uspostavljanja diplomatskih odnosa Pariza i Pekinga, u trenutku kada je Kina voljna da obnovi odnose s Evropom narušene zbog "partnerstva bez ograničenja" uspostavljenog sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom uprkos ratu koji Kremlj vodi u Ukrajini.

Politiko citira osobu upoznatu sa pripremama posete predsednika Kine koja navodi da će raspoloženje u Francuskoj biti drugačije u odnosu na svečanosti koje su obeležile proslavu 50. godišnjice diplomatskih odnosa dve zemlje.

- Biće manje svečano, a više studiozno, imajući u vidu aktuelnu ekonomsku i geopolitičku situaciju. Mi zahtevamo reciprocitet u odnosima sa Kinom, posebno u ključnoj oblasti ekološke tranzicije - kazao je taj izvor koji je insistirao na anonimnosti.

Navodi se da se poseta Sija priprema već mesecima, što se pažljivo prati u Vašingtonu i evropskim prestonicama.

Nemački kancelar Olaf Šolc će pre toga u aprilu posetiti Kinu.

Podseća se da je neimenovani zvaničnik nedavno izjavio za Politiko da Kina pokušava da ubedi Evropu da ona dozvoli Rusiji učešće za stolom na budućim mirovnim pregovorima koji bi mogli da budu održani u Švajcarskoj, a u protivnom bi Peking mogao da bojkotuje taj skup.

(Kurir/Politico)

BONUS VIDEO: DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!