NATO GRADI NAJVEĆU BAZU U EVROPI NADOMAK SRBIJE: Ovo je razlog - imaće 10.000 vojnika

Novosti online

18. 03. 2024. u 17:12

RUMUNIJA je počela sa proširivanjem i obnavljanjem pojedinih delova vazduhoplovne baze, koja će postati najveći objekat NATO u Evropi.

НАТО ГРАДИ НАЈВЕЋУ БАЗУ У ЕВРОПИ НАДОМАК СРБИЈЕ: Ово је разлог - имаће 10.000 војника

Foto: Shutterstock

Baza se nalazi u blizini grada Konstance na Crnom Moru, na oko 130 kilometara od granice sa Ukrajinom.

U pitanju je zapravo 57. vazduhoplovna baza "Mihail Kogalničanu", između ostalog poznata po tome što iz nje poleću avioni "artemis", koji redovno patroliraju u neposrednoj blizini Srbije i osmatraju aktivnosti na kopnu u pograničnim oblastima između naše i država u okruženju.

Kada se širenje i obnavljanje baze okončaju, procenjuje se da će u "Miahil Kogalničanu" biti stacionirano oko 10.000 vojnika iz NATO zemalja sa svojim porodicama.

- U novonastalim geopolitičkim okolnostima, sa ratom na granicama, razvoj ove vaze doprineće jačanju istočnog krila NATO - prenosi "Euronjuz", misleći na sukob između Rusije i Ukrajine.

Obimni projekat koji će Bukurešt koštati oko 2,5 milijarde evra, podrazumeva izgradnju nove piste, hangara za smeštanje aviona, skladišta za gorivo i municiju. Baza će takođe imati kapacitete za smeštaj osoblja, zatim škole, vrtiće, prodavnice, čak i sopstvenu bolnicu.

Trenutno se u ovoj bazi NATO, u neposrednoj blizini istoimenog aerodroma kod Konstance, nalazi 5.000 vojnika, uglavnom američkih. Osnovna infrastruktura za proširenje već se postavlja na licu mesta, a prema navodima pomenutog medija plan je da se postojeća pista spoji sa novom i da se one povežu sa objektima međunarodnog aerodroma u blizini. Za sada ne postoje informacije o predviđenom roku za završetak radova.

(Juronjuz)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)